Alena Scheinostová: Přejdu přes most

15. září 2022

Po informační smršti posledních dnů už se rozšířilo patrně všeobecně, že měl plán pohřbu zesnulé královny Alžběty označení „Operace London Bridge“ i že kódová zpráva o její smrti, která putovala od tajemníka k předsedkyni vlády a k dalším zodpovědným uším, by zněla v překladu „Londýnský most spadl“.

Symboliku řítícího se mostu využila ovšem také organizace posledního rozloučení s dalšími členy britské královské rodiny: pro princeznu Dianu nebo královnu matku se ale místo londýnské dominanty odvolala na skotský Tay Bridge – mimochodem známý pro svůj reálný dramatický pád v roce 1879, o kterém referoval skotský básník William McGonagall, samozvaný rytíř Bílého slona.

Čtěte také

Alžbětin manžel princ Philip byl zase pochován prostřednictvím operace Forth Bridge, pojmenované po mostu, který též leží ve Skotsku a je zapsán na seznam Světového dědictví UNESCO. Pro budoucí pohřeb krále Karla III. – Bůh ho zachovej – je pak připravena operace Menai Bridge.

Most Menai najdeme ve Walesu, spojuje Britské ostrovy s ostrovem Anglesey a má jednu zvláštnost: dopoledne se po něm jezdí výhradně na ostrovy, odpoledne zas od jihu k severu, zpátky na Anglesey. Historická stavba totiž unese už jen jednosměrný provoz.

Operace rechle u Lenory

Obraz mostu je vůbec, co se týká smrti a přechodu na onen svět, mimořádně vhodnou metaforou. Představuji si Londýnský most řítící se v královniných stopách, zatímco ona sama – důstojně a klidně jako vždy – odchází na věčnost se svou typickou kabelkou zavěšenou na předloktí. „Most Ludvíka krále“ se stal prostředkem i metaforou pro odchod Estebana, Pia i markýzy de Monemayor v ikonickém Wilderově díle.

Čtěte také

„Přes kamennej most“ přešla Zuzana Navarová, fenomenální hudebnice, v písničce o posledním vandru, kterou nazpívala na sklonku svého onemocnění. A přes „duhový most“ odcházejí domácí mazlíčci nám chovatelům, kterým pak ještě pár měsíců nejde přes pusu prozaické „Macíček nám umřel“.

Vlastně by se mi líbilo, kdybychom si i my nekrálovští mohli vybrat, po jakém mostě pro své blízké odejdeme. Mohu-li poprosit, ať je to pro mě lenorská rechle nad Teplou Vltavou.

Alena Scheinostová

Dřevěná lávka je zastřešená, tak na mě nebudou civět, až půjdu, kam jednou musíme všichni, a v podlaze má otvory. Původně jimi dřevaři postrkovali polena, která se při plavení zasekla v říčním korytě. Já jimi budu pozorovat pstruhy, jak mě diskrétně doprovázejí, a nebudu se cítit sama.

Možná že „Operace rechle u Lenory“ nezní dost vznešeně, ale buďme shovívaví – nakonec nejsem přece královna.

Autorka je redaktorka Katolického týdeníku

autor: Alena Scheinostová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.