Adam Černý: Nejprve oslava, pak povinnost splnit předvolební sliby

13. prosinec 2019

Po historické výhře jsou na místě pocity uspokojení a to platí i pro jasný úspěch Borise Johnsona, který od voličů dostal silný mandát v duchu hesla „Dokončeme brexit“.

První část této práce se uzavře na konci příštího ledna, protože stačí před nově zvolené členy Dolní sněmovny položit text vyjednané smlouvy a Spojené království bude za pár týdnů za dveřmi Evropské unie.

Čtěte také

Heslo „Dokončeme brexit“ bylo působivé, protože mířilo k mnoha poddaným Jejího Veličenstva, které unavovaly četné peripetie vyjednávání a převažoval u nich pocit „už abychom to všechno měli za sebou“. Málokoho napadlo – a před volbami se o tom nemluvilo –, že i za oněmi symbolickými dveřmi Evropské unie zbývá kupa práce.

Ještě není konec

Ta smlouva, která brzy díky pohodlné většině toryů projde parlamentem, je totiž ujednáním stanovujícím, jak budou vypadat vztahy mezi Velkou Británií a nynější sedmadvacítkou jen v nastávajícím přechodném období, než se obě strany dohodnou na konečném uspořádání svých, hlavně obchodních, vztahů. Nepůjde o lehký úkol, protože lhůta k jejich vyjednání a schválení vyprší už koncem příštího roku, a Boris Johnson ještě před volbami prohlásil, že o nějakém prodlužování nemůže být ani řeči.

Unijní sedmadvacítka se na svém summitu tento týden dohodla, že za ni bude nadále mluvit zkušený Michel Barnier, a proto urgentním úkolem staronového premiéra bude vybrat odpovídajícího protihráče. A také pro něj zformulovat zadání, které by, až dostane podobu smluvního dokumentu, obstálo před britskou veřejností.

Čtěte také

Její velká část by se jistě smířila se vztahy, jak je popisuje nachystaná dohoda o přechodném období. Jsou s ní v Severním Irsku ale nespokojení zastánci nedělitelnosti Spojeného království. Ti mají dojem, že je Boris Johnson, jen aby měl dohodu pod střechou, pustil k vodě. Připustil například, aby se v přechodném období celní kontroly odsunuly z území Severního Irska, a to budí dojem, že obě části rozděleného ostrova z obchodního hlediska zůstávají součástí Evropské unie.

Tento zádrhel je důsledkem problému, který se dosud nepodařilo vyřešit. Totiž jak skloubit dva protichůdné požadavky – zajistit odchod Spojeného království jako celku z Evropské unie a zároveň zachovat stav po Velkopáteční dohodě z jara 1998. Ta ukončila léta teroru v Severním Irsku a po ní se hranice mezi oběma částmi ostrova prakticky vypařila.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Irská klička je jenom jedna z mnoha, které bude Boris Johnson jako premiér v příštích měsících rozplétat, až bude dohadovat nové obchodní vztahy Spojeného království jak s Evropskou unií, tak se všemi zahraničními partnery. Tam bude mít příležitost ukázat, že po brexitu bude jeho země ve světě volnější a silnější.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související