Jan Jůn: Brexit bude, rozhodli ve volbách Britové

13. prosinec 2019

Brexit bude, zněl výrok britských voličů, jakkoliv budou mnozí – a zejména ve Skotsku a Severním Irsku – stále proti.

Sázka premiéra Borise Johnsona na brexitářský populismus, odpor vůči Corbynově extrémně levicovému vedení labouristů a únavu z brexitu se tedy vyplatila.

Čtěte také

Kupodivu to začalo být jasné už ve čtvrtek večer. Jakmile totiž odbil Big Ben desátou, objevil se první spolehlivější odhad výsledků. Byl založený na odpovědích voličů po odchodu z volebních místností 650 poslaneckých obvodů a čísla byla pro mnohé Brity šokující.

Žádný nerozhodný parlament, ale absolutní vítězství konzervativců premiéra Johnsona o desítky poslanců a debakl ultralevicového vedení labouristů Jeremyho Corbyna s bolestivou ztrátou šedesátky poslanců. A také stejně smutná prohra pro liberální demokraty. Jediným už dříve předpovídaným výsledkem se jevilo ovládnutí Skotska nacionalisty.

Jak pak postupně během noci přicházely výsledky, odhady se začaly naplňovat. Tradičně labouristické a probrexitové volební obvody na severu Anglie buď doznaly podstatného snížení počtu voličů, nebo tam začali konzervativci labouristy vytlačovat.

Mapa Británie výrazně zmodrala

Čtěte také

Začalo to obvodem Blyth Valley a pokračovalo přes Newcastle, Durham a Blairův Sedgefield a už kolem páté ráno bylo jasné, jak to dopadne, i když výsledky ze vzdálených rozsáhlých obvodů přišly až později.

Ano, mapa Británie výrazně zmodrala a konzervativci nakonec mají tolik poslanců, jako dní v roce a budou ve mít sněmovně rozhodnou šestidesítkovou většinu, schopnou hladce protlačit brexitovou dohodu Borise Johnsona parlamentem.

Labouristé trockistického vůdce Corbyna a stínového kancléře McDonnella stejný počet poslanců ztratily a budou z vedení odstraněni, což pro mnohé přívržence tradičně sociálnědemokratické strany je určitě zadostiučiněním. Potvrdilo se tak zlaté pravidlo britské politiky, že strana vítězí, jen pokud se posune ke středu politického spektra.

Čtěte také

Co se pak týče liberálních demokratů se stejně ponižujícím výsledkem pouhého tuctu poslanců jako po minulých volbách, jejich odmítnutí výsledků brexitového referenda před třemi roky a trvání na revokaci článku 50 se jim tvrdě nevyplatilo. A k dovršení ponížení, jejich mladá vůdkyně Jo Swinsonová dokonce ztratila své vlastní poslanecké křeslo.

Ve Skotsku ovšem podle předpovědí zvítězili s padesátkou poslanců a tedy s dvacítkou navíc nacionalisté a mohou ještě vehementněji požadovat nové referendum o odtržení od Británie. Podobně zvítězili v Severním Irsku nacionalisté, bojující za připojení provincie k republice, což v delším časovém horizontu bude zjevně nevyhnutelné.

Jan Jůn

Co ovšem premiér Johnson udělá s tak silným voličským mandátem, není vůbec jasné. Kdyby v něm totiž zvítězilo nyní prý ukrývané proevropanství, měl by dokonce možnost snažit se s Unií dojednat velmi měkký brexit a odhodit stranou tvrdé xenofobní brexitáře skupiny ERG. Obchodní dohoda s Unií do konce příštího roku bude totiž bez řady ústupků velmi obtížná, i když voličům by to už on jistě nějak přesvědčivě vysvětlil.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související