Začíná boj o budoucnost Spojeného království. Jsou obavy z jeho rozpadu, říká novinář Furlong

13. prosinec 2019

Volby ve Velké Británii přesvědčivě vyhráli konzervativci Borise Johnsona. Ten se obratem nechal slyšet, že Británie opustí Evropskou unii k 31. lednu 2020. Ve volbách také posílila Skotská národní strana. Její předsedkyně Nicola Sturgeonová prohlásila, že Johnson má možná mandát na to, aby vyvedl z Unie Anglii, ale ne Skotsko. Uklidní, nebo rozbouří výsledky voleb už tak neklidnou situaci ve Velké Británii?

Čtěte také

„Uklidní se hlavně obava, že by mohla v zemi vzniknout marxistická extremistická vláda labouristické strany..., to hrozilo. Brexit je v tomto smyslu druhotný... Mnoho lidí si uvědomilo, že marxistická vláda je horší než odchod z EU,“ tvrdí v pořadu Pro a proti spisovatel, překladatel a publicista Benjamin Kuras.

Doufám, že Boris Johnson má tým, který pracuje na představě, kterou Británie předloží Evropské unii. Doufal bych také, že si do týmu přizve Nigela Farage... a ten Borisovi poradí, jak tlačit na Unii, kterou velice dobře zná zevnitř jako dlouholetý poslanec a poradí mu, co na evropské byrokraty platí.
Benjamin Kuras

Spisovatel nevylučuje možnost nástupu snah připojit Severní Irsko k Irské republice. „Tak jako ve Skotku nastane tlak na nové referendum, protože tam vyhrála nacionalistická strana. Naštěstí Velšská nacionalistická strana je silně prounijní.“

„Takže se může stát, že Anglie s Walesem zůstane jedním státem a Skotsko a Severní Irsko budou mít nějakou další autonomii, která bude závislejší na Evropské unii, i když nevím, jak si to přestavují,“ shrnuje Benjamin Kuras.

Johnson teď může domluvit měkčí brexit

„Je velmi pravděpodobné, že britský parlament schválí dohodu o brexitu do konce roku... Ale do konce příštího roku bude třeba domluvit všechny obchodní dohody s EU, a to je složitá věc,“ připomíná novinář Ray Furlong z Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda.

Je velmi nepravděpodobné, že by si Johnson pozval do týmu Nigela Farage, protože vyhrál největší konzervativní většinu od roku 1987, tak proč? Boris Johnson má teď takovou většinu, že jestli chce, tak může domluvit měkčí brexit a nemusí jít na tvrdou podobu brexitu, která doteď hrozila.
Ray Furlong

Novinář připomíná, že stále platí, že brexitáři nevyjádřili jasně svou vizi do budoucna. „Nechtějí být v jednotném trhu a v celní unii, ale to jsou všechno ‚ne‘. Jak má ale budoucí vztah s EU vypadat a jaké budou obchodí vazby, zatím neřekli jasně, pokud vůbec.“

„Je velká obava z rozpadu Spojeného království. V Severní Irsku nacionalisté získali více křesel, skotští nacionalisté také, takže se cítí oprávněni vyvolat nové referendum, což vláda v Londýně odmítá. Tady už je jasný budoucí střet. Začíná tedy politický boj o budoucnost Spojeného království,“ říká Ray Furlong.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák
Spustit audio

Související