Adam Černý: Co prozradil summit NATO? 

13. červenec 2018

Ofenzivní způsob, který zvolil americký prezident na summitu NATO a vzápětí i stejný tón, který použil v rozhovoru pro britský The Sun před návštěvou Londýna, v němž kritizoval premiérku Mayovou, co se týče brexitu, připomněl, že v kořenu slova ofenzíva najdeme slovo, které se do češtiny překládá jako urážka. 

Souvisí to s tradicí, která nabádá chovat se k ostatním zdrženlivě, což nebývá nejnápadnější vlastností Donalda Trumpa. Pramení z jeho obchodnické zkušenosti, kdy stupňování sázek a hrozby odchodem patří k repertoáru taktických nástrojů, jejichž použití i případně zneužití slouží k posílení vlastní vyjednávací pozice.

Známky vnitřního rozkladu

Podobné postupy se používají i v mezinárodních vztazích, ale tam však mají své limity, což platí zvláště pro jednání uvnitř aliance, jakou v daném případě představuje NATO. 

Veřejná demonstrace nátlakové metody, jakou na summitu zvolil úřadující americký prezident, přiměla sice evropské spojence dát najevo, že začnou plnit své závazky navýšit výdaje na obranu, ale až okázalá veřejná nesvornost představovala tu nejlepší zprávu do Moskvy a do Pekingu, kde jsou si dobře vědomi, jakou váhu v mezinárodních vztazích představuje bezpečnostní svazek dnes už takřka třicítky zemí. 

V diplomacii, ostatně i jako v mezilidských vztazích, je vždy výhodnější, pokud se vám podaří rozložit početnější a silnější konkurenci, a nejlepší je, pokud konkurence jeví známky vnitřního rozkladu.

America first

Není vyloučeno, že Donald Trump svým přístupem chce jen dosáhnout toho, aby se náklady na společnou obranu dělily rovnoměrněji mezi všechny členy NATO. Až ale Evropané začnou vydávat na obranu slibovaná 2 procenta hrubého národního důchodu, stejně vzhledem k velikosti ekonomik jednotlivých zemí, zůstane americký podíl zdaleka největší.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Čistě počtářský přístup, který může nyní zapůsobit, však obsahuje jeden nepřehlédnutelný nedostatek. Pracuje se s magickým číslem dvou procent, na stole však neleží jednoznačná a na analýze dnešních i blížících se rizik založená koncepce, z níž se dá odvodit, jaké obranné systémy a schopnosti je třeba posilovat nebo nově budovat. Praktičtěji řečeno, za co a také s kým se ony zvyšované zbrojní výdaje mají utratit. 

Americký prezident nejspíše předpokládá, že nové zakázky budou adresovány do Spojených států, což by pomohlo korigovat nerovnováhu v zahraničním obchodu. Tady je namístě připomenout dva argumenty, zaprvé, spojenci mezi sebou nevedou obchodní války a zadruhé, proč by se Evropané co se týče nákupu zbraní neměli držet vlastní verze trumpovského Amerika v první řadě?

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související