Adam Černý: Biden obrací pozornost k Asii

1. květen 2022

Pro vládce v Pekingu bývá příznačné, že svou politiku zvažují z dlouhodobějších perspektiv a sázejí spíše na řadu postupných kroků než na náhlé zvraty. Tento přístup se vyplácí hlavně tehdy, když strategický rival Číny, Spojené státy, je zaneprázdněn řešením akutních krizí. Zatímco poslední měsíce se Bílý dům zabýval reakcí na ruskou agresi vůči Ukrajině, v indopacifickém prostoru se objevil nový, odjinud snadno přehlédnutelný prvek.

Když se objevila zpráva, že novodobá říše středu uzavřela bezpečnostní smlouvu se Šalamounovými ostrovy, malým státem v Tichém oceánu, z Washingtonu obratem na místo vyrazila mise dvou vysoce postavených poradců.

Čtěte také

Za tak bryskní reakcí stálo poznání, co americká diplomacie promeškala, protože nově uzavřená dohoda signalizuje šíření čínského vlivu v regionu, kde před sedmi desítkami let soupeření dvou mocností vedlo k válce mezi Japonskem a Spojenými státy.

Tehdy Šalamounovy ostrovy, přestože mají pouze několik set tisíc obyvatel a jejich rozloha je zlomkem rozlohy České republiky, hrály strategickou roli a čerstvě podepsaná bezpečnostní, rozuměj vojenská, dohoda jen připomíná, co v dnešní geopolitické konstelaci Spojené státy zanedbaly.

Budíček ve Washingtonu

Čtěte také

Na Šalamounových ostrovech měly pouhé konzulární zastoupení, zatímco Čína v hlavním městě Honiara disponuje rozlehlou třípatrovou budovou, kde mohou pracovat desítky, ne-li stovky pracovníků. Už jen to dokládá, jakou pozornost a váhu Peking přikládá rozšiřování svého vlivu v regionu, kde by se Šalamounovy ostrovy mohly stát tím, co v Africe Džibuti, kde Čína vybudovala svou první stálou zahraniční vojenskou základnu.

O uzavřené smlouvě není sice známo příliš detailů, ale jak si vysvětlit, že má přídomek bezpečnostní, ačkoli Šalamounovy ostrovy uprostřed Pacifiku v současné době nikdo a nic neohrožuje? Jediným vysvětlením mohou být geopolitické záměry Číny. Na souostroví samotném se Peking už uchytil svým obvyklým způsobem, když nabídl financovat výstavbu stadionu, na kterém by se měly příští rok pořádat Pacifické hry. Potřebnou půjčku a pracovní síly dodává Čína, takže hostitelské zemi zbydou jen těžko splatitelné závazky, stejně jako se to přihodilo řadě afrických zemí.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Budíček ve Washingtonu se rozezněl asi dost hlasitě. V květnu prezident Biden vyrazí na svou první pacifickou cestu, při které navštíví Soul a Tokio a na závěr se zúčastní summitu čtveřice spojené zkratkou QUAD, zahrnující Austrálii, Indii, Japonsko a Spojené státy. Na pořadu budou zcela aktuální témata, sahající od odpovědi na ruskou agresi vůči Ukrajině přes rozšiřování čínského vlivu až po raketový a jaderný program Severní Koreje.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio