Adam Černý: Ambice zemí BRICS brzdí jejich rozdíly

21. srpen 2023

Nejsnáze se hledají spojenci proti společným rizikům či hrozbám. Takto se před více než desítkou let sdružily země, které odmítaly či přinejmenším měly výhrady vůči dominanci Západu v čele se Spojenými státy. Jen tak bylo možné, aby se dala dohromady nejdříve trojice Čína, Indie a Rusko, k nimž se následně připojily Brazílie a Jižní Afrika.

Iniciály jejich jmen v angličtině zrodily zkratku BRICS pro společenství zemí, které představuje přes čtvrtinu světové pevniny a přes dvě pětiny obyvatel světa.

Čtěte také

Taková velikost se pojívá s velkými ambicemi, ale nadcházející summit BRICS v Jižní Africe ukazuje na vnitřní rozpory i limitované možnosti bránící dosáhnout oficiálně stanovovaných cílů. Například plán omezit závislost na americkém dolaru, který slouží jako celosvětově uznávaná rezervní měna, se nemůže proměnit v ustavení společné měny.

Brazílii, Čínu, Indii, Jižní Afriku a Rusko sice spojovala charakteristika rychle rostoucích trhů, která dnes ostatně už neplatí pro posledně jmenovanou zemi, jejíž ekonomiku zatěžuje putinovské válečné tažení proti Ukrajině. Tato pětice by stěží vzájemně sladila například směnné kurzy jako země, které přijímaly euro.

Summit bez Putina

Podobně důsledky války proti Ukrajině, kterou podporují západní demokracie, sice sblížily Peking a Moskvu, která je v tomto tandemu už jasně v pozici juniorního partnera, na druhou stranu vedou ke zdrženlivosti Indii, která ochotně nakupuje s výraznou slevou ruskou ropu, s ohledem na vlastní nevyřešené pohraniční spory s Čínou však nechce vypadat jako země podporující invazi zabírající cizí území.

Čtěte také

Rozdílné názory jsou v rámci BRICS i na možné rozšíření o další země. To by přivítala hlavně Čína, která dosud pětičlenné společenství vnímá jako možnost, jak ustavit protiváhu vůči skupině nejrozvinutějších zemí známých pod zkratkou G7 a zároveň posílit svůj vliv a postavení ve světě stejně, jako tomu slouží projekt Nové hedvábné stezky.

Pro země jako Brazílii či Indii by naopak rozšíření dosud exkluzivního klubu znamenalo přijmout riziko omezení či snížení vlastní váhy ve větší skupině. Je tu i příklad, že větší skupina nemusí znamenat větší váhu v mezinárodních vztazích, jak je to vidět na početné, ale málo vlivné skupině G 77.

Adam Černý

Chystaný summit BRICS v Johannesburgu pocítí důsledky agrese vůči Ukrajině i zcela konkrétně. Na vrcholné setkání se osobně nedostaví ruský prezident Vladimir Putin, aby hostitelskou Jižní Afriku jako zemi, která je signatářem smlouvy o ustavení Mezinárodního trestního tribunálu, ušetřil dilematu, zda nechat na základě mezinárodního zatykače hned po příletu zadržet prominentního cestujícího z Moskvy obviněného z válečných zločinů spáchaných na okupovaných územích.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio