Martin Fendrych: Plukovník Foltýn je vládou povolán, aby brzdil dezinformace. Nezačal šťastně

30. červen 2024

Stát má nového „koordinátora strategické komunikace“. Plukovník Otakar Foltýn přichází brzdit šíření dezinformací. Zaspali jsme několik let a potřeboval by k ruce tak sto schopných lidí, které nedostane. Začíná sám a ne úplně šťastně.

Čtěte také

Na konferenci ve sněmovně řekl, že stát je v obrovském skluzu. Strategie máme jen na papíru a chybí vůle je plnit. Cituji: „Kdo toto za nás suploval, byl nevládní sektor.“

Co bude Foltýn dělat? Má koordinovat strategickou komunikaci ministrů. Úkol pro vraha. Nebo pro premiéra. Co to vlastně znamená? Asi bude ministry tlačit, aby prodávali svoji práci, což dosud mnozí neumějí a nedělají. Jak hodlá potírat dezinformace? Cenzurou ne, tu u sebe vylučuje. Slíbil, že okamžitě odstoupí, pokud by byl při cenzuře přistižen.

Zřejmě chtěl uklidnit opozici, ale nevysvětlil, jak se dívá na blokování webů těsně po začátku války na Ukrajině, jaké informace o propojení na Rusko vedly k blokaci těchto webů. Cenzura na popud státu to samozřejmě byla. Nevysvětlil svůj postoj k návrhu zákona, který chtěl weby blokovat oficiálně. Přitom toto se od vládního koordinátora jistě čeká.

Přišla už měkká cenzura?

Drsně prohlásil: „Já žádnou cenzuru dělat nebudu. A pokud někdo tvrdí, že ano, tak říkám: Prosazuje ruský narativ, jedná proti vlastnímu státu a je kolaborantem současného kremelského režimu proti zájmům České republiky.“

Čtěte také

Uff, ještě ani nezačal a už obvinil řadu občanů z kolaborace s Ruskem. To bylo mimořádně nešťastné a mnozí si ty věty budou vykládat jako jakousi „měkkou“ cenzuru, tedy cenzuru typu „ty si nemyslíš to, co já, tak jsi proruský“. Chyba.

Foltýn chce, aby občané znovu věřili státu a jeho institucím. On sám je ale taky instituce. Chce důvěru ve stát, ne v jednotlivé politiky. K tomu podle něj chybí „silná komunikace základních témat“. Co patří mezi ta témata?  

Čtěte také

Řekl, že jasně pozitivní hodnotou je suverenita Česka, a vysvětlil, že pro Rusko nejsme partnerem. Rusko nerespektuje základní pravidlo, že každý stát je suverénem na svém území. Cituji: „Pro Rusy jsme jen zemí, kde už jednou byli a kde chtějí znovu projektovat svůj vliv.“

Taktika to není špatná. Když věříte v českou suverenitu a v české schopnosti, nespolknete kdejakou lež. Když věříte, že tento stát stojí za námahu, nebudete ho chtít ničit a vytrhávat ze západních společenství.

Dezinformace, které nahrávají opozici

Foltýn chce, aby stát, nikoli vládu, podporovaly všechny strany, vládní i opoziční. Chce, aby společně čelily dezinformacím. Rozumná cesta. Problém je, že opozice těží z dezinformací, využívá je i přiživuje. Sama útočí na Evropskou unii, na dodávání zbraní Ukrajině, sama nahrává Moskvě bezobsažným opakováním slova mír.

Navíc lidé jako Babiš, Havlíček, Schillerová, Okamura a další neustále opakují, že vláda zavádí cenzuru. Mohou si sice vykládat, co je napadne, ale mluví o cenzuře.

Martin Fendrych

Foltýn o sobě říká, že je buldozer. Buldozer hned na startu hodně lidí popudil. Zásadní problém: bez spolupráce s Babišovým ANO nadstranickou důvěru ve stát neobnoví. A Babiš využije každé jeho chybičky pro sebe.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.