Martin Fendrych: Poradce vlády pro národní bezpečnost Pojar pokorně zápasí s pojmem „dezinformace“

4. červen 2024

Rusko využívá dezinformace ve válce proti Západu. Je nutné, abychom se uměli bránit. Poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar před rokem řekl Deníku N toto: „Já nedokážu definovat dezinformaci.“

Dodal, že o tom slovu každý mluví, „a když se zeptáte, co to vlastně je, tak vám na to nikdo neodpoví“. Prý je velmi pokorný k používání slova dezinformace a říká „tzv. dezinformace, aby bylo jasné, že neexistuje jasná definice“.

Čtěte také

Je důležité, aby vláda a její poradce pro národní bezpečnost nějakou definici měli. Nabízím: dezinformace jsou nepravdivé informace záměrně šířené, aby oklamaly masy lidí. Nemusí jít jen o čisté lži, ale o mix pravdy a lží, informací s jejich opakem. Dezinformace souvisejí s propagováním nějakého postoje, státní moci, představ o světě.

Nedávno se Pojara na toto téma ptal server Aktuálně.cz. Připomněl, že česká vláda uvalila sankce na projekt Voice of Europe, který pomáhal šířit ruskou propagandu. Server chtěl vědět, jestli se Pojar za rok posunul, jestli změnil názor. 

Potírání vlivu cizí moci

Poradce řekl, že ten pojem je důležitý, ale „představa o tom, co je dezinformace, se může měnit. Pokud jste jeden rok řekl, že koronavirus vznikl v laboratořích ve Wu-chanu, byl jste The New York Times označen za dezinformátora. Pokud jste to řekl o rok později, považovalo se to za relevantní stanovisko.“

Čtěte také

Pojar odmítá stavět přístup k dezinformacím „jen na represi“, což nikdo nechce, a dodává: „Musíme se dívat na vzdělávací systém a podporovat kritické myšlení, to je pro svobodnou společnost naprosto zásadní.“ Dodám: dívat se rozhodně nestačí a dělá se v tom strašně málo.

Když mu novináři dají příklad dezinformace, tvrzení Ruska, že se před Ukrajinou jen brání a že chce porazit ukrajinský nacistický režim, Pojar odpoví: „Beru to jako součást ruské propagandy, která je postavená na spoustě dezinformací.“ Odtud plyne, že dobře ví, co je dezinformace.

Dodá: „Ale co má český stát říkat? Že Rusko lže? Ano, Rusko lže, je to prolhaná země a prolhaný režim, stejně jako byl na lži postavený sovětský režim. A česká vláda to říká velmi otevřeně a systematicky.“ Pojar se dopouští klasické chyby, staví tvrzení proti tvrzení. Nestačí říct „Rusko lže“, podstatné je vysvětlit, v čem a proč lže.

Martin Fendrych

Na závěr neopomine napadnout novináře: prý jako poradce vlády nedostal za úkol problematiku dezinformací. „To je dezinformace, kterou šíří novináři, kteří špatně poslouchali. Dostal jsem za úkol koordinovat fungování institucí při potírání vlivu cizí moci v českém informačním prostoru.“

Jak řečeno výše, potírání vlivu cizí moci v českém informačním prostoru je také potírání dezinformací. A jistě sem patří i akce tajné služby BIS proti Voice of Europe.

Tomáš Pojar se ve vnímání dezinformací lepší. Ale na národního poradce pro bezpečnost to jde trochu pomalu.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.