Klára Notaro: Pronásledování Židů ve Francii

30. červen 2024

Na předměstí Paříže, nedaleko výstavní čtvrti mrakodrapů La Défense, se udál závažný trestný čin – znásilnění. Tři kluci, dvanácti a třináctiletí, odvlekli dvanáctiletou holčičku z parku na opuštěné místo, trápili ji, vyhrožovali zabitím a pak ji znásilnili. 

Nejmladší násilník je dívčin kamarád ze sportovního utkání. Tento chlapec je z rozpadlé přistěhovalecké rodiny, který zcela nedávno konvertoval k islámu, ovlivněn mohutnou propagandou na internetu a atmosférou vládnoucí na předměstích. Dívence se podařilo utéct, její rodiče šli na policii, která nezletilé pachatele rychle dopadla.

Čtěte také

Proč se kluci tohoto trestného činu dopustili? Proč si vybrali jako oběť právě tuhle holčičku? Protože ji chtěli potrestat, neřekla jim, že je Židovka. Chtěli ji ponížit, protože je Židovka.

Děvčátko vědělo, že bude mít problémy: od té doby, kdy Izrael ničí Gazu jako odvetu za pogrom 7. října, se situace židovské menšiny ve Francii zhoršila. Francouzští Židé jsou terčem hněvu muslimské komunity. Proto o svém původu dívenka nemluvila a svému kamarádovi řekla, že je muslimka. To jí přece nemohl odpustit.

Francouzský antisemitismus jako zbytkový relikt?

Trestní odpovědnost mají mladiství od třinácti let. Dvanáctiletý chlapec, který zločinnou akci vymyslel, tudíž není za svůj čin odpovědný. Asi se dostane do ústavu pro děti na špatné cestě. Mezi své. Iniciátor hromadného znásilnění je také odborník na porno, které se zájmem sleduje. Jeho světový názor vychází z názorů šířených na sociálních sítích, což je dnes běžné.

Čtěte také

Jeho osamělá matka na něj nemá žádný vliv, a tak nechodí ani do školy. Nezná žádnou autoritu, proto se možná také obrátil na muslimskou víru, která nabízí jasná pravidla a mantinely.

Celá politická reprezentace se k případu vyjádřila jednohlasně. Všichni odsoudili krutost a nelidskost hromadného znásilnění s antisemitským podtextem. Všichni litují holčičku a přejí jí, aby toto trauma překonala a žila pokud možno normálním životem.

Antisemitismus se stává ve Francii stále palčivějším problémem. Extrémní levičák Jean-Luc Mélenchon však po dlouhá léta tuto věc zlehčuje a říká, že antisemitismus je ve Francii pouze zbytkový, reziduální. Stejně tak extrémní pravičák Jordan Bardella není v televizi schopen odpovědět na otázku, zda zakladatel jeho strany, Jean-Marie Le Pen, je antisemita. Správná odpověď, které se diváci od Bardelly nedočkali, je ta, že Le Pen byl a je antisemita a za své výroky byl odsouzen.  

Prezident, který zmeškal pochod proti antisemitismu

Antisemitismus se také projevuje na vysokých školách, na univerzitách. Propalestinská nálada panovala v parlamentu, kde poslanci Mélenchonovy strany Nepoddajná Francie rozvinuli palestinský prapor a oblékali si šaty v barvách Palestiny.

Čtěte také

Socialista Raphael Glucksmann nyní nese označení: Žid. Glucksmann se těší popularitě mezi intelektuály a socialisty, jejichž stranu rozmetalo Macronovo hnutí En marche, Na pochod.

Prezident Macron v listopadu zmeškal příležitost se dostavit na pochod proti antisemitismu, kde byl silně postrádán. Prostá přítomnost hlavy státu by přitom byla výmluvnější než další brilantní proslov. 

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio