Ondřej Konrád: Ševčík oknem nazpět

30. červen 2024

Není obvyklé, aby široká veřejnost nejen znala jméno, ale i mnohé skutky nějakého vysokoškolského děkana. Ale v případě Miroslava Ševčíka, vloni na podzim odvolaného z šéfování Národospodářské fakultě rektorem VŠE v Praze, tomu tak je. 

Ševčík o sobě umí dlouhodobě dávat vědět skrze kdeco pro média aspoň lehce skandálně přitažlivého. A ostatně se v obecném prostoru vyskytuje od 90. let jako jeden ze zakladatelů Liberálního institutu hlásícího se k Václavu Klausovi.

Stále pevná bašta

A na prestižní fakultě si postupně vybudoval silnou pozici, dokonce podle mnohých zcela dominantní. Zbavoval se pedagogů, kteří vůči němu nebyli bezvýhradně loajální, (nebo je přiměl k odchodu) a místo nich dosazoval osoby, jaké by se za jiných okolností na podobné posty těžko dostaly. Tudíž mu byly plně zavázány.

Čtěte také

A zůstaly věrné, i když Ševčíka po jím protahovaných peripetiích nakonec rektor přece jen funkce zbavil. Neboť podle něho děkan poškozuje renomé školy jak svým politickým angažmá (stranu Trikolóra dokonce nabádal studenty volit), ale i vulgárními vystoupeními na protestech jiných extrémních organizátorů. A tak dále, až k účasti v davu hodlajícím strhnout ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Z čehož se Ševčík trapně vymlouval.

A co je ale závažnější – fakulta upadá, hlásí se na ni stále méně studentů a vyučující  nebere ekonomická obec vážně. Ševčík však měl podstatný akademický senát fakulty pod kontrolou.

Ten se za něho opakovaně stavěl a ex-děkan ho evidentně pořád ovládá, neboť když byla zvolena do čela fakulty Ševčíkova příznivkyně Adéla Zubíková, takřka obratem ruky stanovila Ševčíka proděkanem. Přičemž nikdo nepochybuje, že fakultu de facto povede dál zase on. Neboli se se příslovečně dveřmi vyhozený vrátil oknem nazpátek. 

Krok asi nevyhnutelný

Na to ovšem zřejmě bude muset rektor reagovat ničím menším, než zrušením fakulty. Nástroj k tomu má, když s jeho návrhem bude souhlasit akademický senát celé školy, a k tomu tam nálada zřejmě je, bude hotovo.

Ševčík to jistě napadne soudně (brání se tak doposud i loňskému odvolání), ale zvratu těžko dosáhne. A takříkajíc na zelené louce může vzniknout fakulta téže specializace, ale tentokrát se světlou perspektivou.

Ondřej Konrád

Bude to sice bezprecedentní, ale nevyhnutelné. Ve vzduchu i pak sice zůstane viset otázka, jestli se rektor Dvořák neměl aspoň pokusit ševčíkovskou pevně provázanou strukturu rozetnout daleko dřív a nenechat věc dojít k poměrně dramatickému konci. Vysoká míra akademické svobody mu však určitě také svazovala ruce. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.