Aby píseň zlidověla, musí být symbolem něčeho, co má každý uvnitř, míní hudebník Plocek

31. leden 2023

„Aby nějaká píseň zlidověla, musí být pro lidi srozumitelným, intenzivním, rezonujícím symbolem něčeho, co je u nich uvnitř,“ myslí si hudebník, skladatel a kulturní publicita Jiří Plocek. „Dobří tvůrci jsou schopni pojmenovávat duchovní skutečnosti, které jsou v našem lidském vývoji, a to tak, aby to vzali za své a píseň považovali i za formulaci svých životních zážitků.“

„V ten moment písnička zapůsobí. Stejně tomu bylo u starých lidových písní, které se byly schopny prosadit i po staletích. Udržely se hlavně ty, které se neustále vracejí k tomu, co v sobě nosíme po staletích i my. Tam je to jasné. Tam víme, že to něco pojmenovává, co má stálou platnost.“

Čtěte také

„U písní nových, řekněme za posledních 50 60 70 let, po druhé světové válce, se už teď začíná jevit, že jsou písničky, které jsou nadčasové. Které přežívají své tvůrce a které asi zůstanou v trezoru nebo v klenotnici písniček, které žijí stále. Patří do lidských duší natrvalo,“ myslí si Plocek.

Co o nás říkají písně, které posloucháme a které si zpíváme? Zpívají si Moravané víc než Češi? Vznikají i dnes písně revoluční a nové náboženské chorály? A dokáže nás ještě nějaká píseň spojit?

Hostem Hovorů je hudebník, skladatel a kulturní publicita Jiří Plocek, ptá se Petr Vizina. 

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.