Jaromíra Nečase charakterizovala absolutní otevřenost a nadšenost, vzpomíná publicista Jiří Plocek

21. únor 2022

Někdejší hudební redaktor Českého rozhlasu Brno, vydavatel a publicista Jiří Plocek patřil k blízkým přátelům předního znalce folkloru a také rozhlasového redaktora Jaromíra Nečase, který se narodil před sto lety.

Jaromír Nečas

Jiří Plocek měl to štěstí, že se s Nečasem potkával nejenom během pracovních záležitostí, ale také v soukromém životě. „Naše cesty se zkřížily při vydávání pro mě důležitého titulu – byly to nejstarší nahrávky lidového zpěvu ještě na fonografických válečcích. A on o tom věděl už od 40. let. Když jsem začal vydávat první tituly, tak za mnou přišel a říkal, že už mě delší dobu sleduje a nabídl mi k vydání své objevy,“ vypráví Plocek.

„Neměl vůbec odhad, co vydavatelská práce obnáší! Ale začalo tím velké dobrodružství a on byl skvělý parťák. Bylo dobře, že jsem ho měl vedle sebe, protože kamkoli jsem přišel, tak jsem měl dveře otevřené. Když se řeklo Nečas, tak na jeho jméno všichni slyšeli,“ vzpomíná Jiří Plocek.

Jaromíra Nečase kromě nadšení charakterizovala také otevřenost. Ta vedla k tomu, že neustrnul na pohledu moderního folkloristy. „Zajímaly ho věci, které se děly dál a dál, ale nebál se vracet ani zpátky. A měl respekt před lidmi, kteří reprezentují zemitou lidovou muziku a také před každým, kdo něco zkouší.“

Čím Nečase uhranul jazz? A kde objevoval hudební talenty brněnské populární scény? Za jeho bohatým tvůrčím životem se ohlédneme s publicistou a hudebním redaktorem Jiřím Plockem. Poslechněte si záznam rozhovoru proložený tematickými písničkami.

Spustit audio

Související