Aby nás Putin bral vážně, musíme přestat být nemocní a začít být opět mocní, uvažuje psychiatr Vevera

14. červenec 2022

„To, z čeho mám jako trénovaný psychiatr, který se na všem snaží vidět něco pozitivního, obavy, je, že jsme nepochybně jedna z prvních velkých kultur, která vybudovala supermarkety a skladiště přecpaná nejrůznějšími produkty, rezignovali na jejich obranu. To v historii lidstva nikdy nebylo, aby byly sklady plné lahůdek a nikdo je nebránil,“ říká bývalý vojenský psychiatr a přednosta Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň Jan Vevera.

Sám se nebojí, že by ruský prezident Vladimir Putin chtěl napadnout NATO. „Ale toho, že by zabral Ukrajinu a pak si se silovou politikou hrál dál a ukazoval, že musí být brán v potaz.“

Čtěte také

„Možná, že se tím dostáváme k tomu, proč tato válka vůbec začala: Putin začal mít oprávněně pocit, že ho už Evropa nebere tak vážně, on pro to ale udělal, co mohl.“

„Když se stal premiérem, rozjel druhou válku v Čečensku, kterou charakterizuje už způsob boje, který vidíme dodnes: Brutální a bez ohledu na civilisty. Ona vede k vítězství, ovšem za jakou cenu.“

Každý organismus, který rezignuje na svou obranu, zanikne nebo je zotročen.
Jan Vevera

„A když si Putin přál, aby byl stále u jednacího stolu, tak Evropa říkala, že s lidmi, kteří dělají takové věci, u jednoho stolu jednat nechce. Nechceme jednat s těmi, kteří mučí a zabíjí… a tak se postupně vyautovával ze všech svých pozic. Jenže on by tam rád zpátky, a to bez ohledu na to, co dělá,“ uvažuje Vevera.

A dodává: „Byl bych rád, abychom si uvědomili, že proto, aby nás bral vážně, potřebujeme přestat být nemocní a musíme být zase mocní.“

Západ je pohodlný

Podle Vevery, který dřív pracoval jako koordinátor zdravotní péče pro organizaci Člověk v tísni v Kosovu nebo byl vedoucí psychiatr v Afghánistánu, jsme zpohodlněli.

Putin je ideologický lídr. Využívá strach a negativní emoce.
Jan Vevera

„Každý organismus, který rezignuje na svou obranu, zanikne nebo je zotročen.  Typickým příkladem na nejjednodušší biologické úrovni jsou mitochondrie, tedy energetická centra buňky, která jsou zvláštní tím, že mají divné struktury a vlastní DNA. Zřejmě jsou to buňky, které začínaly jako samostatné organismy, ale pohltily a zotročily je jiné buňky. Takže dnes všechnu energii dělají ,na cizí‘,“ přidává příklad.

Čtěte také

Vůdce Ukrajiny Volodymyra Zelenského i Vladimira Putina pak psychiatr považuje za silné. Putin v Čečensku ale udělal něco, co dřív žádný politik ani generál.

„Přijel na frontu a k překvapení všech vojáků podepsal rozkazy, podle kterých se mělo bombardovat. Do toho se před ním politici moc nehrnuli. To ještě byla éra demokracie a nikdo se nechtěl podepisovat pod to, že budete vraždit civilisty… Když to pak podepsal, nalil si s veliteli skleničku vodky. A když všichni čekali, že si připijí, tak Putin řekl: ,Tak přátelé, nalili jsme si, ale teď ten stakan nevypijeme. Ještě je před námi nějaká práce. Napijeme se, až tu práci uděláme‘.“

Putin vs. Zelenskyj

Podle psychiatra se ukázal jako ideologický lídr, který využívá strach a negativní emoce. Používá fráze jako: „Podívejme se, pokud nebudeme bojovat sami za sebe, dopadneme jako ta hrozná Evropa, kde už ani nevědí, kdo je chlap a kdo žena, která je plná homosexuálů. Ale já vás nedám. Ale to, že Rusové žijí tak o deset let míň a v mnohem horších podmínkách, to už nevadí.“

Zelenskyj je charismatický typ lídra, který umí dobře improvizovat.
Jan Vevera

„Ale strach a sovětský mesianismus – my jsme ta vyvolená země, která všechny zachrání – ,který ideou jen nasedá na starší a teď už znova oprášený koncept ,třetího Říma‘ a pravoslaví, tak ten tam určitě je,“ doplňuje Vevera.

Čtěte také

Naráží tak na v posledních několika desetiletích oživlou středověkou myšlenku, podle které je Moskva jediným následníkem antického Říma. Vlivní myslitelé ji využívají jako argument pro imperiální politiku i napadení Ukrajiny.

„Proti němu pak stojí Zelenskyj, který je naopak charismatickým typem lídra, který umí dobře improvizovat. Buduje pozitivní emoce, pravdivě ukazuje na hloubku problému, ve kterém jeho země je, ale zároveň říká, co by se mělo dělat a jakou pomoc potřebuje. Otázka je, jestli mu ji poskytneme,“ uzavírá Jan Vevera.

Celý pořad Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu. Pořad Válka s Janem Veverou vysíláme každý sudý čtvrtek po 10.30.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.