Kmen Lemba v Zimbabwe

28. březen 2010

Když přijedete do Izraele, asi vám neunikne jedna zajímavost: že tamní lidé jsou velice různí. Je to způsobeno jednak tím, že židovství je možné přijmout, ale i tím, že příslušníci židovského národa po mnoho staletí žili v různých koutech světa. Gita Zbavitelová vám teď představí pozoruhodný kmen v Africe, který s nimi má také mnoho společného.

Nejnovější britské výzkumy a testy DNA potvrdily, co africký kmen Lemba v Zimbabwe tvrdí odjakživa – jeho příslušníci mají židovský původ. Zdaleka to na nich ale není jediná zajímavost: už tisíce let uctívají jediného Boha a dodržují náboženské rituály a zvyky, které se nápadně podobají židovským.


Praktikují obřízku, zabíjejí zvířata tak, aby jim nepůsobili utrpení, stejně jako to nařizují pravidla židovského kašrutu, nejedí vepřové a muži nosí na hlavě čepičku podobnou jarmulce. Jejich ústní tradice tvrdí, že jsou potomky 7 Židů, kteří odešli z Izraele před 2 500 lety a přes Jemen se dostali do Afriky, kde za ženy pojali černošky. Jejich nejcennějším náboženským artefaktem je replika archy úmluvy, které říkají „buben, který duní“. Na náhrobní kameny si vytesávají šesticípou Davidovu hvězdu, pohřbívají mrtvé podle židovské tradice a při bohoslužbách se modlí směsicí hebrejštiny a arabštiny.


Ženy se stejně jako židovky rituálně očišťují po skončení menstruace a po porodu a mužům je vštěpováno, že si za manželky nemají brát dívky z jiného kmene. Starší lidé dokonce dodnes jedí z oddělených misek mléčné a masité pokrmy, jak to židům přikazuje kašrut. Lembové mají i 12 kmenů, včetně jednoho kněžského, který podle zkoušek DNA vykazuje genetický prvek nalezený u židovských kohanim, kněží pověřených vykonáváním rituálů ve svatostánku.


Lembové žijí ve středním Zimbabwe a na severu Jižní Afriky a je jich dnes asi 80 000. I když mají černou pleť, někteří se od běžného bantuského etnika trochu liší – zahnutým nosem a úzkými rty. I některá jména znějí neafricky a podobají se spíše semitským, jako Sadiki, Hasane nebo Saidi.

Pod vlivem misionářů přestoupilo v posledních staletích mnoho Lembů na křesťanství, ale své původní zvyky dodržují dál. Jak říká místní pastor s poněkud semitským příjmením Perez Hamandiše: „Mým náboženstvím je křesťanství, moje kultura je židovská.“

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu