90 stupňů, které změní svět. Robotici z Liberce vyvíjí stroj pro 3D tisk domů, který zvládne i pravý úhel

14. červenec 2021

Vědci z Liberce připravují stavebního robota, který by měl zvládnout to, na čem týmy ostatních expertů ve světě pohořely: vytisknout pravý úhel. Jednou z významných překážek rychlejšího rozvoje aditivní výroby – nebo také 3D tisku – jsou totiž nezvyklé tvary budov. Existující stavební roboti totiž zvládají především oblé tvary a fluidní křivky, což ale v našem prostoru vyhovuje vkusu jen menšiny stavebníků. Model přelomového robota by měl být hotový zhruba v lednu 2022. 

Hlavní výhodou nového robotického ramene, které vzniká pod vedením experta Václava Záda v laboratořích Technické univerzity v Liberci, má být schopnost zastavit na pár vteřin koncový díl s tiskovou hlavou. Stroj tak zvládne ostré úhly.

„Už teď máme hotový model 1:4, který nám funguje, ale ještě tam jsou nevhodné pohony,“ říká liberecký robotik s tím, že u dalších strojů vědci použijí výhradně robotické pohony a harmonické převodovky. Díky nim bude rameno mnohem přesnější.

Čtěte také

Práce na finálním robotovi začnou hned, jak si vědci ověří své postupy na modelu 1:2. Ten by chtěli dokončit začátkem příštího roku. Právě velký dosah – tedy přes 5,5 metru  má být jednou z velkých výhod libereckého vědeckého projektu.

Ostatní týmy v branži totiž obvykle používají obyčejná průmyslová ramena, která jsou určená například pro svářečské práce v automobilkách.

Liberecký robot je navržený tak, aby se jeho koncový článek – tedy ten, co ponese tiskovou hlavu  uměl zastavovat nezávisle na ostatních. Bude to sice znamenat značnou výzvu pro ovládání robota, ale výsledkem by mělo být světově unikátní zařízení, které zvládne tisknout i ostré rohy a pravé úhly.

Místo oceli skelná vlákna

Na stavbách, kde budou jednou liberečtí roboti nasazeni, by prý v budoucnosti nebylo potřeba žádného bednění a ani oceli, což znamená další úsporu nákladu za lidskou práci.

Čtěte také

Ocel by podle plánů libereckých vědců nahradila skelná vlákna. Robot s nimi bude umět lépe pracovat a navíc nekorodují.

S aditivní výrobou je ale spojená řada velkých technických výzev. Kromě samotného robotického ramene je tu třeba ustavení a zaměření na stavbě, kontrola práce nebo výrobní směs. Tu pro libereckého robota vyvíjejí v takzvaném testbedu na pražském ČVUT v Kloknerově ústavu.

Poslechněte si reportáž Petra Kološe.

autor: Petr Kološ
Spustit audio

Související