AKTUALIZOVÁNO: Audia, videa, fotky a články ze svátečního vysílání z Národní třídy

14. listopad 2019

Po celý den jsme vysílali přímo z místa hlavních oslav 30. výročí sametové revoluce. Pozvali jsme komentátory, politology, sociology, ale i pamětníky nebo známé osobnosti. Třeba Dagmar Peckovou a Petra Síse (po 16.00), Michala Kocába (po 9.00), Jana Švejnara (po 14.00). Živé vysílání z Národní vyvrcholilo po 19.00, kdy spolu diskutovali Bára Hrzánová, Michal Horáček, Václav Malý a další.

Poslouchat jste nás mohli nejen ve vysílání, ale videa a fotografie z celého dne sledovat na našem Facebooku i webu (Podrobný program celého speciálního vysílání).  

8.00–8.30

Dozvuky z demonstrace na Letné (16. listopadu) komentovali politolog a spisovatel Jiří Pehe, komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman ale i známý výtvarník Krištof Kintera.

Debatu najdete v celodenních záznamech.

8.30–9.00

Zaměřili se na symboly revolucí a ptali se i na to, jak vznikají a proč je potřebujeme. Byly to tehdy v roce 1989 rozcinkané klíče? Logo Občanského fóra (OF)? Nebo dva zdvižené prsty ve tvaru písmene V? Hosty byli známí výtvarníci, i oni sami se už symboly doby stali – třeba autor loga Občanského fóra Pavel Šťastný.

9.00–10.00

Vzpomínali jsme na rok 1989. Jedním z hostů byl Michael Kocáb, hudebník, bývalý politik, aktivista a muž, který „dotáhl“ až do úplného konce odsun sovětských vojáků z Československa.

Také tuto debatu najdete v celodenních záznamech.

Následoval pořad Pro a proti, kde bývalý místopředseda České národní rady Václav Žák a undergroundový hudebník a filozof Miroslav Vodrážka z Ústavu pro studium totalitních režimů debatovali o tom, jestli jsme se po převratu v roce 1989 měli radikálněji rozejít s totalitním režimem.

10.00–11.00

Dokážete si představit, jak se lidé tehdy domlouvali bez internetu a sociálních sítí?

Čtěte také

Expert na politický marketing Jakub Horák společně s dalšími odborníky komentoval, jak je vůbec možné, že se studenti, členové SSM, děti disidentů a organizátoři protitotalitních protestů vůbec dokázali dohodnout a svolat třeba až 800tisícou demonstraci na Letné, která proběhla 25. listopadu 1989.

Hostem sváteční Osobnosti Plus v 10.30 byla bývalá disidentka Ivanka Lefeuvre.

K poslechu v celodenních záznamech.

11.00–12.00

Ekologii aneb Život tehdy a dnes analyzovali naši hosté. Nezapomněli jsme ani na první demonstrace na severu Čech, které od tehdejších stranických a městských funkcionářů (což byli často ti samí) chtěli „drobnost“ – dýchat čistý vzduch bez smogu a znečištění.

Jak v Československu vůbec vznikala hnutí zaměřená na ekologii, prozradil Jindřich Petrlík, jeden ze zakladatelů Dětí země (dnes působí v organizace Arnika).

Hostem Interview Plus v 11.30 byl historik Martin Jindra a na chvíli jsme se vrátili v čase ještě více dozadu. Bez demonstrací v roce 1939 by totiž podle jeho mínění nebylo těch z roku 1989.

12.00–13.00

Po poledních zprávách byl hostem filozof Václav Němec, se kterým jsme mluvili o stavu české společnosti.

Na to navázalo Radiofórum (12.30) s otázkou: Jak jste spokojeni s vývojem v této zemi po roce 1989 vy sami?

13.00–14.00

Hodinka věnována celému Československu 1989, kdy nás bude zajímat dění v regionech, tedy jak se země postupně „probouzela“. Po telefonních linkách nám své vzpomínky slíbil prozradit Arnošt Goldflam (a nejen on).  

Všechny vzpomínky si poslechněte v celodenních záznamech. Následovalo sváteční vydání Názorů a argumentů:

14.00–15.00

Velmi zajímavé je i porovnání ekonomiky a hospodářství z dob před 30 lety (a dnes).

Mluvili jsme třeba s bývalým guvernérem ČNB Miroslavem Singerem, který mimochodem před sametovou revolucí působil v Prognostickém ústavu ČSAV, nebo ekonomem Janem Švejnarem, předsedou Výkonného a dozorčího výboru CERGE-EI, ředitelem think-tanku IDEA a ředitelem Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě.

A na ekonomickou debatu navázal náš ekonomický pořad Řečí peněz. Na pionýrská léta českého byznysu vzpomínal Pavel Baudiš, zakladatel společnosti Avast.

15.00–16.00

Čtěte také

Odpolední hodina byla ve vysílání Plusu z Národní vyhrazena pro „děti svobody“. Pozvali jsme ty, co se narodili až po roce 1989, jako je cestovatel a spisovatel Ladislav Zibura.

Následoval pořad Archiv Plus, kde si David Hertl a historik Michal Macháček povídali o Miloši Jakešovi a jeho projevech. Ukázky vybírali nejen ze slavného Červeného Hrádku.

16.00–17.00

Po 16.00 jsme nabídli další pohled na 17. listopad, a to očima lidí ze zahraničí, očima emigrantů nebo krajanů.

Taky těch, co jsou mimo Česko často víc než doma: Dagmar Peckové nebo autora knih pro děti, ilustrátora a tvůrce animovaných filmů Petra Síse.

17.17!

Poprvé v historii Českého rozhlasu Plus jsme vysílali celou píseň. Stejně jako většina rozhlasových stanic po celém Česku jsme zahráli Modlitbu pro Martu. V Interview Plus pak vzpomínaů na rok 1989 zpravodaj Hlavu Ameriky Jolyon Naegele.

Čtěte také

18.00–19.00

Jako každou neděli v tomto čase, i ve sváteční den jsme vysílali diskusi u kulatého stolu Názorů a argumentů. Tentokrát byli hosty Petr Honzejk, Lída Rakušanová, Apolena Rychlíková a Lukáš Jelínek. Moderoval Radko Kubičko.

19.00–20.00

Vývoj Česka po sametové revoluci a proměny našich hodnot jsme probrali například s herečkou Bárou Hrzánovou, katolickým biskupem a bývalým disidentem Václavem Malým nebo textařem Michalem Horáčkem.

Celým dnem vás z pražského DRN café provázeli oblíbení moderátoři Plusu: Věra Štechrová, Helena Šulcová, Martina Mašková nebo Michael Rozsypal. Ale i Jan Bumba nebo Lucie Vopálenská a další.

Vysílání z celého dne si můžete poslechnout v našich celodenních záznamech hodinu po hodině.

autor: Český rozhlas Plus

Související