Zločiny proti lidskosti

27. leden 2011
Třetí dimenze

Minulé století ustavilo tento termín v mnohdy hrůzné praxi. Dokážeme za těmito zločiny definitivně zavřít dveře?

Mezinárodní den památky obětí holocaustu (27. ledna) připomíná letos v Domě OSN v Praze podobně jako v minulých letech seriál vzdělávacích programů pro studenty základních a středních škol. V roce 2003 byl 27. leden uznán naším Parlamentem jako významný den České republiky – Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Jde o příležitost připomínat a ve společné paměti uchovat znalost tragédie holocaustu. Vzpomínky na kruté události z válečných let by se neměly stát pouhou historickou pietou. Jde také o naši budoucnost, v níž by se nemělo nic podobného nikdy opakovat. Problému se věnuje v současných kontextech dnešní Třetí dimenze.

Památník obětem holocaustu.

Jak se vyvíjí postoj společnosti k temné kapitole světových dějin? Jaké existují vzdělávací programy na téma holocaustu a zločinů proti lidskosti? Proč je podpora aktivit, které se zabývají prevencí, tak podstatná?

Hosty Petra Mančala budou psychoterapeutka Helena Klímová, Leo Pavlát, ředitel Židovského muzea v Praze, a předseda Společenství Romů na Moravě Karel Holomek.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 24. ledna do 28. ledna:

Pondělí: oči už dávno nestačí
Úterý: péče o talenty
Středa: když je kůže nemocná
Čtvrtek: zločiny proti lidskosti
Pátek: kolapsy civilizací

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.