Živím v sobě naději, že vnitřní mravnost v člověku se zničit nedá, říká herec Martin Huba

14. duben 2020

REPRÍZA | Herce a divadelního režiséra Martina Hubu nazývají slovenským aristokratem divadla a českého filmu. Objevil se také na politické scéně, kde působil z vlastního rozhodnutí sice jen několik měsíců v roce 1990, občansky je ale stále aktivní.

Ve volbách roku 1990 byl zvolen za VPN do Slovenské národní rady. Na post poslance rezignoval ovšem už v srpnu 1990. Od 16. října 2005 do 15. dubna 2006 byl dočasně pověřen vykonáváním funkce ředitele činohry Slovenského národního divadla.

Čtěte také

Získal řadu filmových a divadelních ocenění, mimo jiné je držitelem Ceny české filmové kritiky za hlavní roli ve snímku Hovory s TGM.

Vláda, která přesvědčuje

Vyjadřuje se i k aktuální politické situaci na Slovensku. Celkovou společenskou situaci vykresluje Huba příkladem: „Na Slovensku řešíme, jestli se jedná o plagiát, když někdo opíše 70 % své dizertační práce ze 75, nebo nejedná. Slovenská politická špička nás přesvědčuje, že nejedná,“ hodnotí a dodává:

Samozřejně se tímto stavem trápíme, očas nás to vyžene do ulic a přinese to i výsledky. Mně osobně je líto, že po všem, co jsem přežil, co jsem myslel, že máme za sebou, a při všem, co jsem myslel, že máme před sebou, se trápím. Přesto ale v sobě neustále živím naději. Mám několikaprocentní víru, že vnitřní mravnost v člověku se celkově zničit a zahubit nedá. Když ji trošku obhájíte, má navíc obrovskou regenerační schopnost.“

Limit sebeokouzlených

Pro vysokoškolského profesora je jednou z hlavních lidských hodnot pokora. „Několik lákadel k sebeokouzlení mě v životě potkalo. Naštěstí mám reálnou manželku a superreálné děti,“ říká s úsměvem.

Jazyk sociálních sítí mě ničí, říká Jiří Mádl

Jiří Mádl

Herec, režisér a scenárista Jiří Mádl původně plánoval kariéru hokejisty. Sportovní život ale opustil a vyměnil ho za film, herectví, režii a psaní. „Čím jsem starší, tím víc vím, že když dva dělají totéž, není to totéž,“ říká.

Sebeokouzlení mi bylo vždy protivné a připadalo mi odporné a ubohé. Uvědomme si, kolik cenných lidí žije v souladu s realitou, která je obklopuje. Sebeokouzlení je podezřelé, navíc vždy limitující. Každý má svůj limit, na který sebeokouzlení narážejí. Je nekonečně společensky nebezpečné. V něm se totiž oprostíte od pokory a začnete se považovat za jedinou možnou autoritu. Sebeokouzlení je zkázou člověka, lidstva a veškeré společnosti,“ uzavírá, opět s odkazem na politickou situaci v našich sousedních zemích.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pondělním hostem. Martin Huba bude mluvit ještě o sebeprosazování, selfmanagementu a generačních posunech významů dravosti, soudnosti a umírněnosti.

autoři: Barbora Tachecí , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související