Zikmund Luceburský, liška ryšavá. Skvělý diplomat nebo padouch?

18. listopad 2015

Zikmund Lucemburský, známý jako “liška ryšavá”, patří mezi nejrozporuplnější postavy naší historie. Většina lidí ho zná tak, jak ho ve svém díle vykreslil Alois Jirásek.

Tedy jako zápornou postavu, která stála proti husitskému hnutí a měla velký podíl na smrti Jana Husa.

„Od Aloise Jiráska patrně pochází i ono označení liška ryšavá. V pramenech se s tímto označením nesetkáme - tam se setkáme s označením jako šelma ryšavá nebo pak liška lstivá.

Což naznačuje to, že to byl výborný a obratný diplomat,“ říká Stanislav Bárta z Ústavu pomocných věd historických a archivnictví na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity.

Řada novodobých historiků ovšem s Jiráskovou interpretací nesouhlasí a vnímá Zikmunda jako silného a významného panovníka. Proč je tedy Zikmund Lucemburský považovaný za negativní postavu naších dějin?

„Pohled z české strany je hodně ovlivněn válkou, kterou vedl proti husitům. A také je v českém prostředí zastíněn postavou svého otce, Karlem IV.

Ale jako uherský král tvořil hráz proti tureckým nájezdům do Evropy. Jeho největší význam spočívá v diplomatických úkolech, které plnil v rámci Svaté říše římské. A zasloužil se o odstranění papežského schizmatu,“ vysvětluje historické souvislosti Stanislav Bárta.

V Brně v těchto dnech probíhá konference věnovaná Zikmundovi, které se účastní na čtyři desítky badatelů z celé Evropy. Čtyřdenní konference začne v královské kapli na Špilberku, úvodní přednášku pronese znalkyně Zikmundovy vlády ve Svaté říši římské Sabine Wefersová z Durynské zemské knihovny v Jeně.

autoři: bur , Jana Tupá
Spustit audio