Ženy ve válce. Nebyl v některých historických obdobích promarněn jejich potenciál a nedoceněno jejich odhodlání?

18. květen 2024

Ženy v armádě, ženy jako válečné zpravodajky, zdravotní sestry, humanitární pracovnice nebo vojenské historičky. Je to něco, nad čím se společnost stále pozastavuje, anebo ne? Aktivně jsou ženy součástí válek už několik staletí. Zájem žen vstupovat do válečných konfliktů se během historie vyvíjel a v současné době sledujeme jeho vzrůstající tendenci.

Například v České republice slouží v armádě podle údajů ministerstva obrany z roku 2023 celkem 14 procent žen. Tím se řadíme mezi země s největším zastoupením žen v uniformě.

Čtěte také

Z historických pramenů není jednoduché doložit samotný počátek zapojování žen do války. Víme však, že ženy, které toužily vstoupit do armády a bojovat po boku mužů, neváhaly použít jakékoliv prostředky, aby se do ní dostaly. Třeba se převléknout i za muže. Tyto i další zajímavé případy uvádí historička Klára Andresová.

Druhá světová válka a ženské pomocné sbory

Zásadní přelom v zapojení žen do válečných konfliktů představovala druhá světová válka, přičemž panovaly velké rozdíly mezi Západem a Východem. Zatímco Západ začleňoval ženy spíše do nebojových pozic, SSSR je neváhal zapojit i do ostrých bojů, jak vysvětluje historička Karolína Stegurová, autorka knihy „I ženy chtěly bojovat“.

Čtěte také

Ve Velké Británii byly vytvořeny tzv. ženské pomocné pozemní sbory, vzniklé roku 1938 jako původně dobrovolnická organizace pod vedením dcery krále Jiřího VI. Princezny Marie z Harewoodu. U sborů sloužila i budoucí královna Alžběta II.

Na misích s Lékaři bez hranic nebo Člověkem v tísni

Ženy ve válce – to jsou také zdravotnice. Právě ony často při ošetřování a záchraně raněných riskují svůj život. Důležitou organizací, poskytující už přes 50 let humanitární a zdravotnickou pomoc, jsou Lékaři bez hranic. S nimi spolupracuje i zdravotní sestra Martina Jurigová, která absolvovala celkem pět misí.

Čtěte také

Jiné ženy se zapojily do činnosti Člověka v tísni, který vedle humanitární, rozvojové pomoci a podpory lidských práv poskytuje i sociální a vzdělávací programy.

Izrael a Ukrajina

Na konci roku 2023 Česká televize informovala o tom, že v izraelské armádě padl další milník. Vůbec poprvé byly do přímých bojů v Pásmu Gazy nasazeny ženy. Čím dál víc jich chce pokračovat i po povinném výcviku. Země se bez žen v armádě neobejde, jak vysvětluje politoložka Irena Kalhousová.

Důležitou roli v konfliktech hrají také média a zpravodajové, kteří je pokrývají. Převratnou pracovní zkušenost zažila se začátkem války na Ukrajině novinářka Darja Stomateva.

Jak moc je ve společnosti zakořeněná představa muže-hrdiny a ženy-matky čekající na něj s dětmi doma? Rozděluje názor na ženy ve válce společnost? Poslechněte si pořad Téma Plus.

autoři: Radim Štícha , František Šedivý
Spustit audio

Související