Zemřel Leonard Cohen, autor písní Suzanne nebo Hallelujah

11. listopad 2016

Zemřel světově proslulý kanadský hudebník a spisovatel Leonard Cohen. Bylo mu 82 let. Za svou kariéru natočil 14 alb a poslední vyšlo teprve před třemi týdny. Autor slavných písní jako Suzanne nebo Hallelujah za svůj život získal mnoho prestižních hudebních cen. K muzice se přitom dostal relativně pozdě – v mládí se snažil prorazit jako spisovatel.

Svá první literární díla publikovat Leonard Cohen už ve 20 letech. Dostal za ně i první ceny a zkoušel se živit psaním, ale nešlo to. Rozhodl se tedy začít kariéru hudebníka. To už mu bylo 33 let.

„Zní to trochu bláznivě, řešit svou ekonomickou krizi tím, že se stanu folkovým zpěvákem. Nemám žádný extra hlas a na kytaru nehraju tak dobře. V New Yorku jsem ale vpadl do něčeho, čemu se později začalo říkat renesance folku,“ vzpomínal na své začátky Cohen.

První album vydal v roce 1967 a byl to okamžitý úspěch. Jeho první alba jsou typická úsporným aranžmá a baladickou náladou. Později se ale Cohen nebál pustit i do zvukově složitějších písní. Přebíral jazzové, orientální i popové prvky, nebo třeba soulové melodie.

Hudba Leonarda Cohena byla ale vždy postavena spíš na silných textech. Jsou to často vlastně básně a Cohen také ze zpěvu sklouzával do svého typického chraplavého recitálu.

Zprávy o smrti Leonarda Cohena se objevily prakticky na všech zpravodajských webech. Britský Telegraph o něm v titulku píše jako o legendárním zpěvákovi a přirovnává ho například k Bobu Dylanovi, který nedávno získal Nobelovu cenu za literaturu, nebo Paulu Simonovi.

The Rolling Stone zase připomíná, že zpěvák působil na scéně celých 50 let a za tu dobu ovlivnil celou řadu umělců. Prakticky každý internetový článek také doprovází odkaz na jeho nejúspěšnější píseň Hallelujah, která ho proslavila i mezi širokou veřejností.

Dá se předpokládat, že Cohenovu tvorbu, na které články vyzdvihují hlavně propracované texty a také zpěvákův hluboký hlas, teď budeme několik dní slýchat ve vysoké frekvenci. Sociální sítě totiž doslova zaplavily soustrastné příspěvky, které doplňují právě Cohenovy nejznámější písně.

Lidé se smutnou zprávu dozvěděli z Cohenova oficiálního Facebooku. Objevilo se tam jen strohé oznámení a také věta, že svět přišel o jednoho z nejuznávanějších a nejplodnějších vizionářů. Za tak krátkou dobu na příspěvek reagovalo už přes 106 tisíc lidí a 12 tisíc lidí ho komentovalo.

autoři: onh , , jpr
Spustit audio