Zemanův projev vyhovoval ruské propagandě, píšou Slováci

Výroky českého prezidenta Miloše Zemana o nutnosti mezinárodní ozbrojené akce proti takzvanému Islámskému státu nápadně odpovídaly potřebám ruské propagandy.

Napsal to na svém portálu list Denník N v reakci na Zemanův úterní projev na pražské konferenci k 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi.

„Zeman ví, že jím navrhovaná vojenská akce proti Islámskému státu pod vedením Rady bezpečnosti OSN, do které by vyslali své síly všichni členové této Rady, je nesmysl.

Zemanova verze by měla jedinou výhodu ­– vyžadovala by spolupráci s Ruskem, jedním ze stálých členů rady. Rusko by ji mohlo mít pod kontrolou a mohlo by si výměnou za spolupráci klást podmínky,“ napsal Denník N, který založili bývalí redaktoři listu Sme a který tento týden začne vycházet v tištěné podobě.

Čtěte také

Denník N na svém serveru dodal, že Zemanův projev odpovídá nové ruské kampani nabízející světu společný boj proti islamismu, pokud se Západ nebude starat o to, co ruský prezident Vladimir Putin dělá se svým „blízkým zahraničím“.

Rusko v posledním období čelí kritice a sankcím Západu kvůli svému přístupu ke konfliktu na Ukrajině.
Podle Denníku N v boji proti Islámskému státu může být efektivní jen spolupráce místních muslimských zemí s akceschopnou organizací, jakou je NATO.

List soudí, že český prezident to patrně přehnal, když Islámský stát v projevu přirovnal k nacistickému Německu 30. let. Islámský stát totiž prý nemá potenciál stát se stejnou hrozbou jako nacismus.

Portál tvrdí, že ze stejného důvodu to Zeman v projevu přehnal i se svou vizí možného superholokaustu.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio