Zemanovo působení na Hradě souvisí s nezralostí naší demokracie. Ta i po 30 letech zápasí o svoji podobu, soudí filozof Němec

9. březen 2023

„Když veřejně činná osobnost nebo politik začne nadbíhat tomu, co si lidé myslí, zvláště pokud jde o pokleslejší mínění, podílí se na utváření tohoto veřejného mínění a tím přispívá k celkovému úpadku společnosti,“ myslí si Václav Němec, filozof a pedagog Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Kdo je v Česku příkladem takového selhání? A jaký to má dopad na společnost?

Podle Němce je ukázkou selhání elit bývalý prezident Miloš Zeman, který byl původně intelektuálem a vzdělaným člověkem, později ale začal nadbíhat čím dál pokleslejšímu veřejnému mínění. Markantním příkladem takového nadbíhání byla migrační krize.

Místo toho, aby jako vzdělaný člověk naučil lidi rozlišovat, přiživoval ty nejhorší stereotypy.

„Šlo o šíření strachu, kolektivních stereotypů, které vytvářel, strachů z migrantů a muslimů. Tady skutečně nadbíhal něčemu, co ve společnosti bylo. Ale místo toho, aby jako vzdělaný člověk naučil lidi rozlišovat, přiživoval ty nejhorší stereotypy. Vytvářel tím falešné strašáky a odváděl pozornost od skutečných nebezpečí, jako byla třeba Ruská federace, které naopak ve své politice hrál do karet,“ míní Němec.

Probíhající zápas o podobu demokracie

Podle něj je celé působení Miloše Zemana jako prezidenta spojené s nezralostí naší demokracie, která i po 30 letech od revoluce stále ještě zápasí o svoji podobu.

Čtěte také

„Myslím si, že posledních 15 let pozorujeme střet mezi směřováním ke standardní liberální demokracii, která má všechny atributy demokracie, a mezi defektní demokracií, která se vyznačuje korupcí, destrukcí právního státu a populismem,“ říká Němec.

Upozorňuje ale na to, že přes nebezpečný zápas o podobu demokracie, který se posledních deset let odehrával, náš systém nakonec ustál i takového prezidenta, jako je Miloš Zeman.

„Nakonec nedošlo k větší destrukci systému, k čemuž mohlo dojít, protože některé jeho kroky směřovaly k destrukci demokracie západního liberálního typu, k většímu přechýlení naší zahraniční politiky na Východ a k despociím,“ vysvětluje.

Selhání Poslanecké sněmovny

Důvodem toho, že systém vydržel, je dělba moci a fungování občanské společnosti. Podle Němce však zvláště v minulém volebním období, kdy vládu tvořilo hnutí ANO, ČSSD a SPD, nebyl v Poslanecké sněmovně dostatečný odpor.

Čtěte také

Senát tehdy podal na Zemana ústavní stížnost, která horní komorou prošla, v Poslanecké sněmovně se už ale podpory nedočkala.

„Viděli jsme, že existovala část politiků, kteří dobře nezafungovali ve své kontrolní funkci. To je totiž smysl dělby moci – že její pilíře se mají navzájem hlídat. Ve chvíli, kdy někdo začne překračovat svoje pravomoci, uzurpovat si více moci a porušovat Ústavu nebo se pohybovat za její hranou, v takovém okamžiku by měly další pilíře zafungovat,“ říká Němec.

Přestože podle něj sněmovní politici nesplnili svoji kontrolní roli, Senát v tomto ohledu zafungoval, což bylo pro prezidenta významným signálem.

Poslechněte si celou Osobnost Plus v audiozáznamu. Moderuje Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , arych

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.