Miloš Zeman se vždy cítil úspěšnější než ostatní

8. březen 2023

Miloš Zeman byl prvním přímo zvoleným prezidentem. Vždy zdůrazňoval, že jeho mandát je opřený o hlasy 2,7 milionu lidí. V oblasti zahraniční politiky stočil ale kurz České republiky výrazně na Východ a podporoval rozvíjení vztahů s Ruskem a Čínou. Varovné zprávy o bezpečnostních rizicích odbyl bonmotem o „čučkařích“ a svůj postoj zásadně upravil až po vypuknutí ruské agrese vůči Ukrajině.

Dlouholetou osobní i politickou zkušenost má s Milošem Zemanem i Lubomír Zaorálek.

„Jde pouze o úspěch a úspěch ospravedlňuje vše. To je podle mě vizitka Miloše Zemana. I když se v zásadě nemění, překvapovalo mě, jak se postupem času tento jeho základní princip vyjevoval stále jasněji. Cítil se úspěšnější než ostatní a kdyby mu chtěl někdo radit, tak by musel mít nejprve podobné výsledky jak on.“  

Hlasová poradkyně Jana Postlerová uznává, že hluboko posazený hlas Zemana se dobře hodí k jeho fyzické konstituci, v mluvním projevu však zásadně odmítá používání vulgarizmů.

Jaderná fyzička Dana Drábová trvá na tom, že republika vděčí Miloši Zemanovi za dokončení a zprovoznění jaderné elektrárny Temelín v době, kdy byl předsedou vlády. Za působení na Pražském hradě by ho ale nepochválila.

„Má představa o prezidentovi je spíše masarykovská. Uměřený, klidný, civilní reprezentant státu. Tyhle parametry, zejména v tom druhém prezidentském období Miloš Zeman neměl,“ dodává Drábová.

Celý pořad Jana Hergeta najdete v audiozáznamu.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.