Václav Klaus nejdřív hledal „své téma“ – až našel euroskepticismus

7. březen 2023

V éře Václava Klause vstoupila země do Evropské unie a stala se součástí Schengenského prostoru. Paradoxně silná kritika evropské integrace byla jedním z jeho hlavních témat v roli prezidenta. Novinář Petr Nováček i politolog z Masarykovy univerzity v Brně Miloš Gregor se shodují, že pro Klause bylo nástupnictví po Václavu Havlovi velkou výzvou.

Nějaký čas tak hledal témata, kterými by se vůči svému předchůdci vymezil. Našel si tak euroskepticismus a upřednostňování ekonomických zájmů před těmi lidskoprávními.

„Ve svých projevech nebyl tak poetický jako Václav Havel, ale měl je vždy dobře postavené a racionálně vyargumentované. Byl to také první český prezident, který se musel pokusit vybalancovat svůj vztah k politické straně, ze které vzešel a odpoutat se od ní natolik, aby ho veřejnost přijala jako nadstranickou hlavu státu,“ podotýká Gregor.

Podle bývalého ministra a předsedy Poslanecké sněmovny za ČSSD Lubomíra Zaorálka si Klaus udržel rozhodující vliv a měl díky němu podíl například na pádu pravicové koaliční vlády Mirka Topolánka během českého předsednictví Evropské radě.

Na rozdíl od svého předchůdce i následovníka byl Klaus aktivní sportovec a zřejmě i proto se po dobu mandátu jen velmi zřídka potýkal se zdravotními problémy. Fyzioterapeut Pavel Kolář, který pečoval o všechny tři české prezidenty, řešil maximálně několik úrazů, nikoli vážnější chronická onemocnění.

S Klausem ho pojí přátelství z tenisových kurtů a vzpomíná na něj jako na prezidenta, který dokázal naslouchat názorům druhých.

„Byli jsem oba v takové partě, která chodila každou neděli odpoledne do hospody na pivo. Sedávali jsme sice pod tabulkou s nápisem ‚politische gespräche verboten‘, ale pokud už na politiku došlo, diskuse všech, včetně Václava Klause, se nikdy nebrala osobně a nezanechávala po sobě nepříjemnou pachuť.“

Václav Klaus sleduje hlasování svých příznivců

Poslechněte si celý dokument o druhém českém prezidentovi, připravil Jan Herget. I v tomto díle najdete bonusová audia, která najdete pouze na webu.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Související