Zdeněk Velíšek: Macronova domácí autorita ochabuje

28. srpen 2018

Pro evropské státníky skončila nejen jejich osobní, ale i evropská dovolená.

Proto první věcí, kterou udělal francouzský prezident, bylo ujištění diplomatů svolaných do Paříže, že jeho program se v ani v zahraniční, tedy evropské politice, v ničem neuchýlí od jeho předvolebních slibů. Ale právě těm už dnes důvěřuje mnohem méně Francouzů, než bylo těch, kteří ho loni volili.

Populismus se šíří Evropou jako malomocenství, řekl Macron a ihned se dostal do střetu s Itálií

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron si postěžoval, že se populismus šíří Evropou „jako malomocenství“.

Macronova domácí autorita ochabuje. Před pár hodinami mu to dal najevo i člen jeho vlády. Ministr životního prostředí Nicolas Hulot oznámil v rozhlasové stanici France Inter, že ve vládě jen hromadil samá zklamaní, pociťoval v ní nedostatek vlastního vlivu, a proto ji opouští. Byl jejím třetím nejdůležitějším členem. A boj proti změnám klimatu byl podle Macrona jednou ze tří největších priorit vlády.

Pro francouzskou veřejnost je ale ta další z Macronových vyhlášených priorit, kterou jsou hospodářské reformy, asi ještě větším zklamáním. Ekonomický růst klesl ze 2,2 procenta zděděných Macronem po minulé vládě do této chvíle na 1,8 procenta. Na sociální úlevy - které měl právě růst přinést Francouzům - už možná nedojde.

Francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot

Dojde aspoň na reformy, do kterých se Macron chtěl pustit na půdě Evropské unie? Jsou rovněž jeho prioritou a rovněž jsou už ohroženy. Už ne pouze odporem států V4 vůči dalšímu prohlubování evropské integrace, ale i politikou rakouské a ještě víc italské vlády. Zejména v přístupu k nelegální imigraci.

Evropské volby v květnu 2019

Macron sice právě v těchto dnech pro ni hledá podporu na severu EU ve Finska a Švédsku, ale z jihu, z Itálie, od její nové vlády, i z evropského středu, patrně už i od českého premiéra, soudě podle toho, s čím jel do Itálie, se ve stejných dnech dozvídá, a nejen on, ale i další zastánci jednotné evropské imigrační politiky, především německá kancléřka, že právě jejich představy o zvládání imigrace podporu spíše ztrácejí.

Francie by se měla pokusit vypořádat s radikálním islámem, Macron je ale opatrný

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce ještě v první polovině roku prosadit nové uspořádání náboženských struktur ve Francii. To by se týkalo také islámu. S odvoláním na německou katolickou agenturu KNA o tom informuje německý regionální deník Heuberger Bote.

A to ještě ke všemu se ti dva, Macron Merkelová v představách na důležité detaily evropské jednotné imigrační politiky také liší. I když jsou - a tím si buďme jisti - zajedno v tom, že evropskou soudržnost by svými neshodami v dosavadní imigrační politice a ani v té budoucí rozhodně podkopávat nechtěli.

Naopak je to právě to, oč jim v současné chvíli jde nejvíc. Nacionalistické a anitevropské proudy, poražené v loňských francouzských i německých volbách, se opět derou do popředí a jsou pro evropskou soudržnost tou největší hrozbou. Macron s Merkelovou jsou zajisté i v tomhle zajedno.

Zdeněk Velíšek

Kolik evropských vlád mají ale v tomhle dodnes na své straně, to se ukáže v evropských volbách už v květnu 2019. Ty by už v současné době neměla žádná z členských vlád unie považovat až za ty druhé, jako až dosud.

Protože neudrží-li si v nich demokratické strany pevnou většinu, kterou mají v evropském parlamentu, neudrží si většinu s největší pravděpodobností ani demokratické vlády ve svých zemích. Jejich premiéři by tohle neměli pochopit později než voliči.

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio