Populismus se šíří Evropou jako malomocenství, řekl Macron a ihned se dostal do střetu s Itálií

22. červen 2018

Francouzský prezident Emmanuel Macron si postěžoval, že se populismus šíří Evropou „jako malomocenství“.

Macron se dostal pod tlak na domácí půdě, když nepřijal humanitární loď Aquarius. Plavidlo se stovkami běženců na palubě předtím odmítla do svých přístavů vpustit Itálie na pokyn Mattea Salviniho, italského ministra vnitra a šéfa protiimigrační a krajně pravicové Ligy. Záležitost vyvolala ostrou slovní přestřelku mezi Římem a Paříží.

Macronův ostrý vzkaz z Bretaně 

Hádka má ale své pokračování i poté, kdy se nejostřejší hrany zdály ohlazené. Francouzský prezident včera navštívil Bretaň, obzvláště proevropsky smýšlející region. Využil situace a vyzval k boji proti těm, kteří podle něj „nenávidí Evropu“. Je to prý užitečnější činnost, než kritizování jeho politiky.

„Můžete sledovat, jak se šíří napříč Evropou jako malomocenství. Dokonce i v sousedních zemích, v nichž bychom to považovali za nemožné. Říkají nejhorší věci a my si na to zvykáme. Provokují a nikdo tím není zděšený,“ pronesl Macron v bretaňském Quimper 

Nemá, co kázat

Byť prezident Itálii přímo nezmínil, ihned se ozvali právě zástupci dvou koaličních stran italské vlády. Vicepremiér a předseda protisystémového Hnutí pěti Hvězd (M5S) Luigi Di Maio Macronovo vyjádření označil za „urážlivé a nemístné“.

„Skutečné malomocenství“ Di Maio spatřuje naopak v chování Paříže. „Spočívá v pokryteckém přístupu, kdy někdo odhání přistěhovalce od svých hranic zpět do Itálie. A pak nám káže o svatém právu rovnoměrně rozdělovat migranty,“ podotkl místopředseda italského kabinetu.

Arogantní a opovržlivý

Matteo Salvini si přisadil a francouzského prezidenta označil za „žvanila“. Zatímco Macron mluví, on prý pracuje, aby zamezil pašování nelegálních imigrantů přes Středozemní moře. „Jsou zkrátka ti, kteří mluví a ti, kteří jednají,“ uzavřel Salvini.

Ministr pro evropské záležitosti Paolo Savona dodal, že ti, kteří „arogantně a opovržlivě“ označují italské vládní strany za populistické, nechápou, o co na Apeninském poloostrově jde. „Jsme zde, abychom zavedli potřebné a rozumné změny v Itálii a pokud možno v celé Evropské unii,“ přisadil si ministr do italsko-francouzské slovní pře. Již v neděli se přitom v Bruselu uskuteční minisummit Evropské unie o migraci, připomíná agentura Reuters.

autor: thk
Spustit audio

Související