Zdá se, že zápach v Brně Líšni pochází ze slévárny Heunisch. Lidem v okolí tak svitla naděje

6. listopad 2021

Obyvatele východní části Brna už roky obtěžuje zápach ze Slévárny Heunisch Brno v bývalém areálu Zetoru v městské části Líšeň. Vedení firmy původně tvrdilo, že jeho zdrojem není její provoz, později zase, že není zdrojem jediným. Pod tlakem veřejnosti problém začal řešit krajský odbor životního prostředí. Jednoznačně prokázal, že zápach pochází právě ze slévárny. 

Čtěte také

Se slévárnou už zahájil správní řízení o změně podmínek integrovaného povolení pro její provoz. Lidem z okolí tak svitla naděje, že se bez obav nadechnou čistého vzduchu.

„Zápach je velmi intenzivní štiplavý, dusivý. Dalo by se to přirovnat k spálené spojce na autě, nebo takový chemický zápach. Objevuje se to někdy třikrát týdně, někdy jednou za týden. Kolikrát i každý den několikrát. Záleží to na směru větru, na počasí,“ popisuje jedna z obyvatelek Stanislava Herzánová ze sídliště Juliánov, které leží zhruba dva kilometry od areálu slévárny. Zápach cítí ale i obyvatelé Líšně, Vinohrad nebo Slatiny.

Slévárna se nejdřív bránila

Vedení slévárny přesto dlouhodobě odmítá, že by obtěžující zápach pocházel z jejich provozu, říká mediální zástupkyně firmy Kateřina Svobodová.

V průmyslové zóně je vždy velká řada subjektů, které mohou zápach způsobovat.
mediální zástupkyně slévárny Kateřina Svobodová

„Někdy, když jste přímo v areálu, tak to cítit nelze. Ale v průmyslové zóně je vždy velká řada subjektů, které mohou zápach způsobovat. Mimo jiné je tam i spalovna. A co si budeme říkat – taky to není nějaká květinová oáza, ale je to prostě městská firma, o které nikdo nepochybuje. Zatímco slévárna Heunisch se zdá být první na řadě vždy a na kterou se ukáže v souvislosti s tímto zápachem. A je zvláštní, že stížnosti začaly až před dvěma třemi roky. Slévárna to vidí v rozšiřování průmyslové zóny,“ říká v pořadu Zaostřeno Svobodová.

Čtěte také

Lidé nejprve adresovali stížnosti městským částem, magistrátu a České inspekci životního prostředí. Její šetření ale vždy skončila závěrem, že slévárna nepřekračuje zákonem stanovené imisní limity a neporušuje podmínky integrovaného povolení vydaného jihomoravským krajským úřadem.

„Zápach vzniká vypalováním pryskyřičných pojiv ve formách, do kterých se lije tekutý kov,“ říká Tomáš Helán z odboru životního prostředí.

Ačkoli firma Heunisch ve svých mediálních vyjádřeních setrvale odmítá, že by byla jediným původcem zápachu, sama se k němu přiznala v dokumentu, který v létě zaslala krajskému úřadu.

Poslechněte si celé Zaostřeno Vlasty Gajdošíkové a dozvíte se podrobnosti. Uslyšíte také rozhovor s odborníkem na slévárenství Antonínem Záděrou, který je vedoucím Odboru slévárenství na Fakultě strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.