Brno bude usilovat o titul Evropské město kultury. Skupiny a jednotlivci představili své vize

Brno má necelý rok na to, aby poslalo přihlášku do klání o Evropské hlavní město kultury. Tím se chce Brno stát v roce 2028, kdy toto prestižní označení můžou získat města v Česku a Francii. Osm skupin nebo jednotlivců dnes představilo svou vizi, jak přihlášku pro celoroční festival sestavit.

Do výzvy Brna k přípravě kandidatury na Evropské hlavní město kultury se přihlásili například zástupci brněnského výstaviště, autoři Brněnské architektonického manuálu, anebo spolek, který se snaží oživit bývalou věznici a káznici na Cejlu a pořádají festival Ghettofest. Ale byla to taky Liga vozíčkářů nebo lidé z Moravského zemského muzea. Všichni své prezentace představili v nedávno opraveném kreativním centru Kumst v Údolní ulici a přišlo tam na padesát posluchačů a zájemců.

Čtěte také

Jaké nápady soutěžní týmy představily?

Veronika Jičínská z Brněnského architektonického manuálu přišla s myšlenkou, že by Brno mohlo od České pošty získat budovu pošty v Nádražní ulici. Dům navrhnul architekt Bohuslav Fuchs a státní podnik ho nedokáže na své náklady opravit a tak ho teď prodává v aukci. Podle Jičínské by právě ve fukoncionalistické poště mohla vzniknout expozice brněnské architektury.

S dalším nápadem přišel muzikolog a vedoucí Oddělení dějin hudby Moravského zemského Muzea Jiří Zahrádka. Ten dlouhodobě usiluje, aby v Brně vzniklo muzeum Leoše Janáčka. Připomněl, že tento světově uznávaný hudební skladatel má v Brně jen malý památník, který podle něj neodpovídá velikosti hudebníkova jména. Muzeum by rád umístil třeba do bývalé Janáčkovy varhanické školy u nynějšího Janáčkova náměstí.

Magistrát všechny návrhy využije a se všemi týmy bude dál pracovat. Turistické informační centrum Brna už před pár měsíci avizovalo, že by rádo pro kandidaturu využilo areál brněnského výstaviště. O tom dnes mluvila současná hlavní architekta výstaviště Lenka Štěpánková. I ona si myslí, že právě výstaviště by mělo v roce 2028 být hlavním dějištěm akcí. Podle ní by pro to šlo využít jak současné fungující pavilony, ale i ty zavřené nebo méně využívané, a to včetně chátrajícího Králíkova divadla nebo Bauerova zámečku s interiérem od Adolfa Loose.

Čtěte také

Štěpánková věří, že se do pár let podaří alespoň část areálu zpřístupnit a odstranit z něj ploty. Ostatně rok 2028 je pro výstaviště symbolický – bude to totiž sto let od otevření areálu tehdejší výstavou soudobé kultury.

Města usilující o titul

Zájem oznámily České Budějovice, Liberec, Broumov nebo Chomutov. Všichni musí podat přihlášku do září 2022. Jedno z těchto měst pak po detailním vyhodnocení Evropskou komisí získá prestižní titul, díky kterému se města podle zkušeností z dřívějších držitelů titulu stanou na rok exponovaným cílem nejen českých, ale i zahraničních turistů. Z českých měst už titul měla Praha a Plzeň. Letos titul drží chorvatská Rijeka nebo irské Galway, příští rok to bude litevský Kaunas, a v roce 2026 některé ze tří slovenských měst: Nitra, Trenčín nebo Žilina.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související