Kraj chce zpřísnit podmínky pro provoz Slévárny Heunisch Brno, zápach z ní obtěžuje lidi z okolí

Obyvatelům východní části Brna svitla naděje, že je přestane obtěžovat zápach ze slévárny Heunisch v bývalém areálu Zetoru v Líšni. Jihomoravský krajský úřad chce zpřísnit podmínky integrovaného povolení pro její provoz a zahájil s firmou správní řízení. Přestože její vedení tvrdí, že není jediným zdrojem zápachu, s krajskými úředníky jednali tento týden o možných technických řešeních problému.

„Je to takový těžký zápach, který vám zaleze do bytu a není možné ho vyvětrat. Způsobuje bolesti hlavy, štípání, bolest v nose, slzení očí a je vám celkově špatně,“ popisuje charakter zápachu Stanislava Herzánová ze sídliště Juliánov, které leží zhruba dva kilometry od areálu slévárny. Zápach cítí i obyvatelé Líšně a Vinohrad.

„Před prázdninami to bylo hrozné, teď to zaznamenávám výjimečně, ale to neznamená, že problém zmizel. Akorát se vlivem větru posunul do jiných částí Brna,“ dodává Josef Červený.

Zdroj zápachu

Vedení slévárny přesto dlouhodobě odmítá, že by obtěžující zápach pocházel pouze z jejich provozu, říká mediální zástupkyně firmy Kateřina Svobodová: „Když jste přímo v areálu, tak to cítit lze. V té průmyslové zóně je řada subjektů, které mohou zápach způsobovat. Mimo jiné je tam také spalovna.“

Krajský úřad ale o zdroji zápachu nepochybuje. Podle něj vzniká vypalováním pryskyřičných pojiv ve formách, do kterých se lije tekutý kov. „Na základě měření, která se prováděla na výduších v jedné části linky odlévání a chlazení odlitků, jsme zjistili, že toto je velkým zdrojem zápachu,“ říká Tomáš Helán z odboru životního prostředí.

Bez ohrožení na zdraví

Šetření úřadu i České inspekce životního prostředí prokázala, že imisní limity stanovené zákonem o ochraně ovzduší slévárna nepřekračuje a zdraví lidí tak není ohroženo. Kraj ale může nastavit přísnější limity změnou podmínek integrovaného povolení.

„Navrhujeme stanovit nové limity pro nové emisní látky, které tam nebyly a požadujeme, aby se tam aplikovala lepší technologie, než je stanovena doposud. Nejlepší ověřenou technologií je dostatečné naředění, aby byl zápach naředěn vzduchem. Zlepšit vzduchotechniku a udělat tam další technická opatření,“ popisuje Helán.

Úpravy

Firma Heunisch je podle mluvčí Kateřiny Svobodové připravena tyto úpravy provést. „Sejdeme se s firmou, která toto řešení navrhuje. Technické opatření, o kterém je firma přesvědčena, že kromě emisí sníží i ten pachový vjem. Ale závazně to může garantovat jen v případě, že bude stanovena nějaká hodnota emisí.“

Tato metoda by skutečně mohla pomoct, i když existují i jiná řešení, myslí si Antonín Záděra, vedoucí odboru slévárenství na Fakultě strojního inženýrství VUT. „Změnit technologii používanou ve slévárně typu Heunisch nelze. Celosvětově není ekonomicky akceptovatelná alternativa. Oni musí hledat jiné cesty v mezích technologií, které dnes používají.“

Pokud slévárna Heunisch na navrhovaná opatření přistoupí, bude žádat o prodloužení termínů pro jejich realizaci, které krajský úřad stanovil. Pokud ale se změnou podmínek integrovaného povolení nebude souhlasit, může se odvolat k ministerstvu životního prostředí. Případně se může se obrátit na soud.

Spustit audio

Související