Kousek divoké přírody nebo městský park? O podobě zelené plochy v Líšni mají rozhodnout obyvatelé

V Brně-Líšni už sedm let vzbuzuje vášně asi dvouhektarová zelená plocha mezi Sedláčkovou, Houbalovou a Novolíšeňskou ulicí na tamním sídlišti. Několik obyvatel z okolí tam v minulosti vysadilo ovocné stromy s cílem vytvořit „jedlý park“. Část lokality zbavili odpadků a upravili pro pobyt, část ale zůstává přírodní. Vedení radnice tam chce vybudovat park s dětským hřištěm a kavárnou, má na to studii. Teď radnice uspořádala anketu – lidé mají sami říct, jak lokalitu využít.

„Na začátku tady sázely ovocné stromy všechny základní školy z blízkého okolí a sousedi a kamarádi z okolních bytových domů. Od jara do podzimu tady slavíme narozeniny našich dětí a jejich kamarádů. Se sousedy sečeme trávu, zastřiháváme stromy, uklízíme odpadky a pak vždycky za odměnu si s dětmi opečeme špekáčky nebo si něco ugrilujeme,“ popisuje Lukáš Sejkora.

Lukáš Sejkora v „jedlém parku“ v Brně-Líšni

Problém s pozemky

Návrh na úpravu lokality Lukáš Sejkora přihlásil do participativního rozpočtu města Brna. Všechny odbory magistrátu k němu daly kladné stanovisko, proti byla jen městská část. Jedním z důvodů je to, že pozemky nejsou majetkově scelené.

„Problém byl, že se doteď nepodařilo s tou komunitou dostat tu činnost do nějakého právního rámce. Kdy je to na hraně ilegality, ale neznamená to, že bychom s tím nesouhlasili. Ale prostě nikdo nemůže na cizích pozemcích sázet stromy. Zároveň si myslím, že je potřeba tu lokalitu uspořádávat nejenom pro pár, možná dvě desítky aktivních občanů, ale zeptat se občanů, kteří v lokalitě bydlí, což je mnohem širší skupina. Je to zhruba tři a půl tisíce lidí. A já si myslím, že ta lokalita si zaslouží víc,“ říká starosta Líšně Břetislav Štefan z ČSSD.

Obnova parku je nutná, míní zahradní architektka

Tezi o malém užití parku potvrzuje i zahradní architektka Markéta Zajíčková, která se svým kolegou Michalem Pôbišem na objednávku radnice zpracovala ideovou studii parku.

„Během roku, když jsme tam chodili dělat různé průzkumy, tak nemůžeme říct, že ten prostor by nějak suprově fungoval. Určitě to nebylo tak, že by to tam bylo opečovávané a davy lidu by se tam proháněly, to rozhodně ne. Problém je, že třeba dřeviny tam jsou většinou náletové a ve špatném stavu, na to konto by se ta obnova měla udělat,“ popisuje Zajíčková.

Kultura v komunitě

V jedlém parku se konají i kulturní akce, vystupuje tam například Divadlo Líšeň. Jeho režisérka Pavla Dobrovská vyzdvihuje hodnotu komunitní práce, kterou lidé kolek Lukáše Sejkory odvedli. „Pokud někde vznikne komunitní aktivita, tak je nutné to všema deseti podporovat, protože to je přesně to, co chceme. Aby lidé získali nějaký vztah k místu, kde žijí, aby na tom byli osobně zainteresovaní.“

Názor obyvatel z okolí chce starosta Štefan zjistit anketou ve zpravodaji městské části. „Budou vytištěné noviny v nákladu tři tisíce kusů, které budou rozneseny konkrétně jenom do té lokality. Na konci bude anketní lístek, kde mohou občané odpovědět,“ doplňuje starosta Líšně.

Vedení radnice plánuje na téma budoucí podoby parku uspořádat také veřejné debaty, až to epidemická situace umožní.

Spustit audio

Související