Zastupitelé Brna-Vinohrad odmítli stavbu rekreačního střediska. Místní se bojí zhoršené dopravy

Desítky rozčílených obyvatel dorazily v úterý večer na mimořádně svolané zastupitelstvo brněnských Vinohrad. Lidé přišli protestovat proti výstavbě soukromého rekreačního areálu u Čejkovické ulice. Místní se přidali k opozičním zastupitelům, podle kterých starosta a jeho radní půl roku tajili informace o developerském projektu.

Součástí rekreačního areálu s lezeckým centrem má být i bezmála stovka apartmánů. Má vzniknout na místě tenisových kurtů blízko školy na vinohradském sídlišti. Developerská společnost Properity už k projektu získala kladná vyjádření od různých úřadů a institucí a na konci ledna požádala o územní rozhodnutí. Firma chce na svých pozemcích postavit výškovou budovu s garážemi, určenou třeba pro školní pobyty.

Rekreace na sídlišti

Místní si ale podle svých slov ťukají na čelo, kdo rozumný by chtěl na sídliště Vinohrady jezdit za rekreací. Opoziční zastupitelé a někteří lidé v projektu vidí snahu najít kličku v územním plánu a hotelové apartmány o velikosti až 4+kk posléze používat jako běžné nájemní bydlení. Jednatel firmy Jiří Maršálek to ale odmítá a říká, že vše chystá v souladu s městskými nařízeními a nyní platným územním plánem.

Obyvatelé spílali radním, že o developerském projektu vědí od loňského června, že o něm nikoho neinformovali a že poprvé se věcí zabývalo zastupitelstvo až v prosinci. Teprve poté začali lidé na radnici tlačit, že si nepřejí žádnou takovou stavbu, která v jejich čtvrti podle nich mimo jiné zhorší dopravu a parkování. V únoru proto radní městské části s výstavou nesouhlasili. A to samé dnes udělalo i mimořádné zastupitelstvo, které ale svolala opozice. Jinak by se celou věcí zabývali zastupitelé v březnu.

Zatajení informací

Starosta Čejka řekl, že si radní mezitím zjišťovali potřebné informace, než se k projektu mohli kompetentně vyjádřit. Proto informace neřekli dřív. Opoziční zastupitelé to označili za hloupost. Iniciativu proti výstavbě spustili lidovci. Občanští demokraté se na návrh zastupitele Jiřího Pustiny neúspěšně pokusili starostu odvolat. Podle něj Čejka záležitosti podcenil a lživě o celém projektu informoval, třeba uváděním špatných termínů. Čejka to považuje jen za politický boj a tvrdí, že od začátku developerský projekt nechtěl.

Rozhodne stavební úřad

Nesouhlas zastupitelů však neznamená, že se rekreační středisko na Vinohradech stavět nebude. Podle radních je ještě nutné posoudit, jestli se ke stavbě skoro za půl miliardy korun má vyjadřovat městská část, anebo přímo magistrát. Starosta nicméně i po tlaku opozice slíbil, že učiní veškeré kroky k tomu, aby stavbě zabránil. To znamená i to, že bude projekt rozporovat v započatém územním a případně i stavebním řízení. O povolení ale nakonec rozhodne stavební úřad.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio