Zatímco bojoval na Středním východě, nacisté mučili jeho bratra

Právník Otto Klíma se původně jmenoval Klein. Narodil se roku 1910 do benešovské židovské rodiny, která obchodovala s lihovinami. V roce 1940 si změnil jméno ve vojenském táboře Gedera na Středním východě.

Měl strach o rodinu, která zůstala v protektorátu. Říkal si, že kdyby padnul do německého zajetí, gestapo nezjistí, kým skutečně je, a nebudou se mstít na jeho mamince a bratrovi.

Jeho otec zemřel ještě před válkou. Když se vrátil jako válečný veterán od Tobruku a Dunkerque, zjistil, že vůbec nešlo o jeho jméno. Celá jeho rodina zahynula v Osvětimi. I od těchto událostí letos uplyne přesně 70. let.

Otto Klíma na Středním východě velel 2. četě první roty slavného praporu 11-Východnímu. Jeho nadřízení se jmenovali: št. kpt Zástěra a pplk. Karel Klapálek.

Čtěte také

O těchto legendárních postavách se ve svých pamětech na Paměti národa zmiňuje jen letmo. Barvitě však vypráví o cirkusácích a inženýrech, které cvičil k boji, o kapitánovi zámořského parníku Frosula, jistém Barabáši a o panu Schneiderovi.

S tímto advokátním kolegou se potkal už v pražské kanceláři Černá růže. Tady dva slovenští židé Lobl a Guttman těsně před válkou zorganizovali transport pro zhruba 650 židovských uprchlíků do Palestiny.

Otto Klíma na Středním východě asi v roce 1940

Skupina cestovala několik měsíců: Vlakem do Znojma, Vídně, plavili se parníky po Dunaji až k jugoslávským břehům, pak lodí Frosulou, v Bejrútu se nalodili na Tiger Hill.

A právě na palubě této lodi tragicky zahynul jeho přítel Schneider. Zavraždili ho Britové. Schneider seděl na horní palubě opřený o zábradlí a na klíně držel svého syna.

Na loď plnou čs. židovských uprchlíků a Poláků, která pašovala zbraně, zaútočila na začátku září 1939 u břehů Palestiny britská fregata. Britové, kteří tenkrát spravovali Palestinu, se dohodli s arabskými zeměmi, že omezí příliv židovských uprchlíků.

Proto zaútočili na Tiger Hill. Pana Schneidera zasáhla kulka do krku. Pohřbili ho po námořnicku – tělo hodili do moře, jeho syn skončil s ostatními v internačním palestinském táboře. Jeho další osudy nejsou známy.

Paměti Otto Klímy zaznamenali lidé z Post Bellum v roce 2004. Bylo mu 94 let. Jeho vyprávění si kdykoli poslechněte nahoře v článku nebo v iRadiu.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio