Západ USA čeká megasucho. Může trvat desetiletí, tvrdí američtí vědci v časopise Science

20. duben 2020

Západní pobřeží USA čeká megasucho, tedy sucho, které nemá obdobu nejen podle meteorologických měření. Předpovídají to vědci, kteří své poznatky publikovali v časopise Science.

Čtěte také

„Od roku 2000 zažívá západní část USA a severní Mexiko spíše suché roky. Už dříve ale meteorologové varovali, že suchých let může přijít dlouhá řada,“ říká na Plusu Jakub Lucký ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

Tato předpověď se podle současných měření začíná naplňovat, suché roky pokračují a mohou prý pokračovat desetiletí.

„Megasuchým obdobím už západ USA několikrát v historii prošel: ve 12., 13. a 16. století, ale to současné megasucho by mohlo být vůbec nejhorší.“

Tým vědců složený i z expertů z NASA definuje megasucho jako to, které trvá několik desítek let, přičemž suchá období musejí být obzvlášť závažná, takže sušší než roky v 19. a 20. století.

Údaje o suchu o několik století zpětně získávají vědci z letokruhů starých stromů. „Těch je v Kalifornii celá řada. Rostou tam obří sekvoje staré až 1200 let a z jednoho takového stromu se letokruhy zkoumaly.“

Čtěte také

Článek v časopise Science ale používá i moderní meteorologická data a devět různých matematických modelů vývoje klimatu.

Velkou roli při vzniku megasucha hrají přirozené jevy jako El Niño a jeho protiklad La Niña, tedy proměny teplot moře v Pacifiku. Ty ovlivňují vznik bouří, které pak cestují nad pevninu.

„Tento přirozený proces je podle autorů článku výrazně zhoršený globální změnou klimatu. Oteplování dále ovlivňuje i to, nakolik vzduch z už tak suché půdy vytahuje další vodu,“ vysvětluje Jakub Lucký.

Spustit audio

Související