Západ se prohlásil vítězem studené války, vysvětluje krizi důvěry Ruska Gorbačov

1. březen 2016

Málokdy se stává, že by politik, který dosáhl významného životního jubilea, sám o sobě napsal do novin. Bývalý sovětský exprezident Michail Gorbačov, letos 85letý, je výjimkou. O sobě a o době napsal Gobračov sloupek do nezávislého ruského listu Novaja gazeta.

Bývalý prezident v něm vzpomíná na 27. sjezd Komunistické strany Sovětského svazu před 30 lety a připomíná, že už tehdy se zde mluvilo o globálním, vzájemně propojeném a vzájemně závislém světě.

„V posledních třech letech jsme se nejednou přesvědčili o tom, jak je svět vzájemně závislý, a tato závislost bude zesilovat a růst. Světová politika se ukázala jako nepřipravená, a stále více zaostává za rychlostí změn, které svět zažívá,“ píše Gorbačov.

Podle něj vůdci vedoucích mocností nejsou připraveni na krize a otřesy posledních let. Jako největší nebezpečí vnímá exprezident to, že stejně jako v dobách studené války stojí svět před problémem vojny a míru.

Jako příklad uvádí Gorbačov americký plán rozmístit v zemích střední a východní Evropy vojenskou techniku za 3 miliardy dolarů.

„Příčinou dnešní krize důvěry je to, že se Západ prohlásil vítězem studené války. Společné vítězství se stalo vítězstvím jedné strany, které je teď vše dovolené. Tato vojensko-silová mentalita je neméně nebezpečná, než vojensko-průmyslový komplex,“ varuje exprezident.

Tato mentalita má také obrovský vliv na politiku a média, a přes ně i na lidi, dodává.

Gorabčov píše, že není ještě vše ztraceno, ale světová politika nyní potřebuje pozitivní program, především v oblasti bezpečnosti, kdy jde hlavně o terorismus a evropskou bezpečnost.

„To bude vyžadovat novou architekturu bezpečnosti Evropy a nejen jí,“ vzkazuje světu Michail Gorbačov ve svém jubilantském sloupku.


autoři: mdo , bur , oci
Spustit audio