Západ obvinil Čínu z hackerského útoku na 30 tisíc serverů, píše BBC

20. červenec 2021

Spojené státy, Velká Británie a Evropská unie obvinily Čínu z velkého hackerského útoku na servery Microsoftu. Útok měla vést skupina známá jako Hafnium. Hackeři údajně napadli až 30 tisíc organizací a firem. Západní bezpečnostní služby se navíc obávají, že se nebezpečné chování Číny v kyberprostoru stupňuje, píše server BBC.

Státy zároveň obvinily čínské ministerstvo státní bezpečnosti z dalších špionážních aktivit. Americký prezident Joe Biden řekl, že za útoky sice nestojí přímo Peking, ale že hackerům poskytuje útočiště. Čína všechna obvinění popřela a řekla, že se staví proti veškerým formám kybernetické kriminality.

Podle BBC je jednotný postoj Západu signálem, jak vážné obvinění Číny je. Vlády dotčených států sice navzdory poměrně silným prohlášením neplánují na Čínu uvalit sankce, jako například na Rusko, ale podle BBC někteří experti věří, že je Čína na mezinárodní tlak o něco citlivější.

Skandál se špehováním novinářů nekončí

Světová média analyzují odhalení investigativních reportérů sdružených ve skupině Pegasus Project, podle kterého vlády minimálně deseti zemí sledovali novináře a lidskoprávní aktivisty.

Čtěte také

Vlády údajně zneužily software Pegasus izraelské společnosti NSO Group ke špehování reportérů, politiků, aktivistů nebo významných podnikatelů.

Na projektu se podílela velká světová média jako CNN, El País, The New York Times, agentura Reuters nebo Financial Times, píše server The Guardian, který byl do odhalení též zapojený.

Neziskové organizace Forbidden Stories a Amnesty International získaly přístup až k 50 tisícům mobilních čísel sledovaných lidí, která pak předali světovým médiím. Téměř stovka novinářů poté několik měsíců pracovala na rozplétání případu.

Podle The Guardian odhalení rozvířilo politické vody v několika státech. Ze sledování je totiž obviněn i jeden ze členských států Evropské unie, a to Maďarsko Viktora Orbána. Podle opozičních poslanců se jedná o jeden z největších bezpečnostních skandálů v zemi, a proto je nutné svolat mimořádnou schůzi europarlamentu.

Čtěte také

List připomíná, že chování států odsoudila na návštěvě Prahy i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Pokud se podle ní obvinění potvrdí, tak je to absolutně neakceptovatelné. Svoboda tisku a novinářů je jedním z pilířů evropských hodnot, dodala Leyenová.

Program Pegasus dokáže napadnout telefony se systémem iOS nebo Android. Hackerům poté umožní prohledat e-mailovou a SMS komunikaci, fotografie, nahrávat telefonní hovory nebo tajně zapnout kameru a mikrofon. Izraelská společnost NSO v prohlášení odmítla tvrzení o aktivitě svých klientů, tedy obviněných vlád a označila je za lživá. Doplnila však, že prošetří veškerá tvrzení, která pokládá za věrohodná a která se týkají zneužití jejího softwaru.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Marcel Faltys , lup
Spustit audio

Související