Zanedbat léčbu po infarktu kvůli obavě z koronaviru se nevyplácí, varují lékaři. Rozhoduje totiž čas

19. únor 2021

Přibývá zanedbaných infarktů, varují kardiologové. Lidé se totiž kvůli koronaviru bojí v případě akutních potíží volat záchrannou službu. U části z nich může skončit podcenění zdravotního stavu fatálně. Navíc u pacientů hrozí rozvoj srdečního selhání, nemoci, které v posledních letech rychle přibývá.

Ve všech evropských zemích včetně Česka loni lékaři pozorovali pokles léčených infarktů o 25 až 75 procent. Lidem, kteří příznaky infarktu zanedbají, přitom hrozí nejen úmrtí, ale také mají vyšší riziko komplikací do budoucna, upozorňuje profesor Filip Málek, předseda České asociace srdečního selhání:

Čtěte také

„Opravdu rozhoduje čas. A druhý důležitý fakt je, že prodělaný srdeční infarkt představuje do budoucna velké riziko zejména pro rozvoj srdečního selhání. Obáváme se, že by tam také mohl být z důvodu covidové pandemie nárůst. Pacienti se bojí chodit na pravidelné i preventivní prohlídky. To znamená, že nechodí ani pacienti, kteří ještě neprodělali žádnou příhodu, ale mají rizikové faktory.“

Nejvíc jsou srdečním selháním ohrožení právě pacienti po prodělaném infarktu myokardu, dále pacienti trpící arytmiemi nebo záněty srdečních chlopní.

V roce 2018 se u nás léčilo s touto diagnozou 285 tisíc lidí. A celkem v posledních pěti letech přibylo těchto pacientů o více než polovinu. Podle kardiologa Filipa Málka bude nemocných dál přibývat – odhadem jich do roku 2030 bude na 450 tisíc. Na vině je stárnutí populace a paradoxně také úspěchy moderní medicíny. 

Čtěte také

„Díky moderní léčbě prodlužujeme život pacientům, kteří mají vysoké riziko pozdějšího rozvoje srdečního selhání. Klesla mortalita na infarkt myokardu, pokud pacient přijde včas se srdečních infarktem do nemocnice. Když přijde pozdě, má velmi vysoké riziko rozvoje srdečního selhání dokonce během pobytu v nemocnici pro srdeční infarkt. Díky moderní léčbě se prodlužuje věk i dalších pacientů, zejména těch s vysokým krevním tlakem a také pacientů s cukrovkou, což jsou hlavní další rizikové faktory rozvoje srdečního selhání ve vyšším věku,“ shrnuje Málek. 

Lék pro diabetiky předepisují i kardiologové

Lékaři problémy se srdcem kontrolují pomocí medikace a přístrojové léčby. Díky výzkumu se v posledních letech objevují stále nové léky. Novinkou jsou takzvané glifloziny, tedy léky, původně vyvinuté pro léčbu cukrovky 2. typu. Teprve později se zjistilo, že u diabetiků snižují také riziko nově vzniklého srdečního selhání.

Čtěte také

„Diabetikům léky snižují hladinu cukru v krvi tím, že navozují vylučování cukru v moči. Tím dochází i k určitým ztrátám vody a soli do moči a tím k odvodnění pacienta. A to je u pacientů se srdečním selháním příznivé. Pomáhají ale také u pacientů, kteří cukrovku nemají, protože příznivě ovlivňují metabolismus srdečního svalu,“ vysvětluje Málek. 

Tyto léky byly zatím k dispozici pouze pro vybrané diabetiky. Nově je mohou předepisovat i kardiologové, ale v tomto případě si hradí léky sám pacient.

Aktuálně se jedná o tom, aby se to změnilo. Podle profesora Málka by tyto efektivní léky, které významně snižují riziko hospitalizace pacientů se srdečním selháním, mohly být kardiakům hrazeny ještě v tomto roce.

Poslechněte si shrnutí Andrey Skalické.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.