Zdravotnický hackathon vyhrála aplikace pro dávkování léků. Zaujal i nápad s ruličkou od toaletního papíru

25. listopad 2020

Víkendový zdravotnický hackathon vyhrála aplikace, která usnadňuje dávkování heparinu a inzulinu. Zájem o ni má Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) a autoři věří v komerční úspěch i za hranicemi České republiky.

„Když je pacient hospitalizovaný a je na heparinové léčbě, tak sestra při každém podání léku musí složitou metodou vypočítat správnou dávku pro ideální srážlivost krve,“ popisuje úkol zdravotnického personálu šéf společnosti Mild Blue a člen oceněného týmu Tomáš Kouřim.

Čtěte také

A právě tuto práci zastoupí vítězná aplikace. Kromě výpočtu přesné dávky pro konkrétního pacienta zvládne i archivaci dat.

To posléze snižuje chybovost a zrychluje práci zdravotníků.

Kromě heparinu umí aplikace vypočítat také správnou dávku inzulinu.

Rulička od toaletního papíru

Další oceněný projekt je založený na použití ruličky, na níž se běžně namotává toaletní papír. Ta totiž díky vědeckému týmu nápadu skupiny Quantum preachers může pomoci s preventivním sledováním znamének a lézí.

Základem jejich projektu Scope je aplikace, která usnadňuje vyhodnocování fotografií kožních defektů. Papírová rulička vzhledem ke standardizovanému rozměru a schopnosti vytvořit ideální světelné podmínky poslouží jako improvizované studio pro pořízení fotky.

Jak daleko je spolupráce společnosti Mild Blue s IKEM? A jak přesně funguje projekt Scope s ruličkou od toaletního papíru? Dozvíte se v reportáži Petra Kološe.

autoři: Petr Kološ , Zuzana Marková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.