Zakladatel dětské onkologie Koutecký mě učil poctivé medicíně. Navíc bořil mýty socialismu, vzpomíná pediatr Boček

5. únor 2023

„Řada zdravotníků se určitě setkala se syndromem vyhoření a zcela určitě je to provázeno spíš syndromem beznaděje, že už přes 30 let, co máme demokracii, máme pocit, že se na zdravotnictví nemyslí. Vždyť jsme už za ta léta vystřídali zhruba 26 ministrů zdravotnictví,“ říká Pavel Boček, pediatr a onkolog, který pracuje na urgentním příjmu ve Fakultní nemocnici Motol.

„V Praze se potýkáme s nedostatkem sester, lékařů, a to těch úplně nejzákladnějších, nejdůležitějších: jsou to praktičtí lékaři pro děti, dospělé, a to není dobré,“ kritizuje.

Josef Koutecký na snímku z roku 2016

„Musím ale také říct, že medicína dělá obrovské pokroky: stavy, které jsme nemohli dřív vyléčit a byly beznadějné, jsou už často zvládnutelné. Třeba dětští onkologové vyléčí víc než 80 procent dětí.“

Stres a napětí z práce lékař kompenzuje kombinací kultury, sportu a také dlouholetým chovem slepic – a na jejich relaxační efekt nedá dopustit.

O rakovině se nemluvilo

Velkou inspirací mu pak byl zakladatel české onkologie Josef Koutecký.

Čtěte také

„Byl to jednak člověk renesanční, měl spoustu zájmů – my tedy měli ve vážné muzice ,rozpory‘, protože já měl rád opery, on komorní hudbu a komorní kvarteta.“

„Ale právě on nás, co jsme u něj začínali, naučil poctivé medicíně. Například jsme o rodině, kde bylo nemocné dítě, museli vědět úplně všechno. Tím pádem jsme získali osobnější přístup.

V té době bylo tabu mluvit otevřeně o rakovině, a to i ve společnosti. Říkat, že i děti mohou mít rakovinu, protože to přece v socialismu možné být nemohlo. On ale tyto mýty začal bořit,“ vzpomíná lékař.

Je zakladatelem nadačního fondu Pupendo, který šíří povědomí o významu pupečníkové krve a předsedou nadace Sluneční paprsek, která se věnuje péči o děti, které prodělaly rakovinu.

Celé Hovory Evy Hůlkové najdete v audiozáznamu.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.