Zákaz prodeje aut se spalovacím motorem? Je to nepopulární, ale musí se dotknout všech, míní bývalý slovenský premiér Dzurinda

10. červen 2022

Debatu o opatřeních na ochranu klimatu provázejí v Evropské unii vzrušené diskuse. Část politiků chce urychlit odklon od fosilních paliv, jiní se ale obávají propadu životní úrovně. „Svého času jsem na Slovensku prosazoval drastické reformy a mám smysl pro bolest, ale zároveň bych byl rád, abychom to dokázali zvládnout tak, aby ekonomických a sociálních škod bylo co nejméně,“ deklaruje slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda.

Jedním z opatření, které už Evropský parlament odhlasoval, je i zákaz prodeje aut se spalovacími motory po roce 2035.

„Je důležité, aby se to dotklo i lidí. Něco se děje a nejde jen o to, co vypouštějí letadla nebo velké průmyslové aglomerace, ale že každý z nás musí přispět. Došlo k široké shodě, není to populární, ale jak se říká, je to kapka po kapce,“ dodává.

Zkapalněný plyn i energie z obnovitelných zdrojů budou drahé. Ale to je život, musíme to zvládnout.
Mikuláš Dzurinda

Dzurinda připouští, že má pochybnosti o tom, zda je celá strategie Fit for 55 politicky průchodná a naplnitelná.

„Ale větší než mé pochybnosti je moje víra, že v těchto letech jde do tuhého a opatření je třeba přijmout v maximálním rozsahu. Dobře, pokud je splníme na 85 procent, dobře, pokud na 75 procent. Ale důležité je začít,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Důkazem, že v rámci Evropy dochází k velkému vyvažování a kompromisům, je dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie. Velkým tématem je také snižování závislosti na surovinách z Ruska.

„Musíme se zabývat náhradou zkapalněným plynem a energiemi z obnovitelných zdrojů. To vše teď bude velmi namáhavé i drahé. Ale to je život, musíme to zvládnout,“ dodává současný prezident Martensova Centra pro evropská studia.

Tvrdohlavý Orbán, výbušný Putin

Dzurinda věří, že se Evropské unii podaří udržet jednotu ohledně protiruských sankcí a že po jasném harmonogramu na zastavení dovozu ruské ropy nyní dojde i na plyn. Obává se jedině toho, jak zareaguje maďarský premiér Viktor Orbán, který šestý balík sankcí dlouho blokoval.

Čtěte také

„On je tvrdohlavý a je frajer. Stále přemýšlí přes domácí politiku, Evropanem je tehdy, když mu to vyhovuje. Když ví, že mu to doma přinese body, tak tu nohu mezi dveře dá. Úkolem ostatních zemí je vymyslet, jak mu tu nohu dát pryč, protože ji tam dává blbě a často,“ glosuje.

Z krátkodobého hlediska může Orbánův postoj přinést Maďarsku výhody v podobě levnějších kontraktů na dodávky plynu, ovšem škody morální a politické jsou prý obrovské.

„Může se to vyplatit třeba rok, ale cena je pak strašná. Stanete se vazalem a musíte kývat stále. Kremelská politika je nebezpečná a dostat se do postavení vazala je nemorální a politicky škodlivé, ale i ekonomicky,“ upozorňuje s tím, že velké chyby se dopustilo například i Německo pod vedením Angely Merkelové s plynovody Nord Stream 1 a 2.

Dzurinda vzpomíná i na osobní jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, kterého charakterizuje jako výbušného člověka, jenž se dokáže rozčílit i nad drobností.

„Zažil jsem ho i ve chvíli, když se snažil být šarmantní a nemůžu tvrdit, že mu to nešlo, ale jeho charakteristikou je impulzivnost,“ popisuje.

Jak probíhalo Dzurindovo jednání s Vladimirem Putinem v Kremlu? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související