Evropská komise se věnuje něčemu, co by lidé měli dělat sami od sebe, komentuje plán RePowerEU novinář Schmarcz

9. červen 2022

Evropská komise v květnu představila plán odchodu od ruských fosilních paliv. RePowerEU zmiňuje urychlený přechod k obnovitelným zdrojům, úspory a zlepšení infrastruktury. „Hodnotíme to pozitivně. Po začátku války bylo potřeba rychle vyslat signál trhu, jak se bude problém řešit,“ říká Laura Otýpková ze společnosti Frank Bold. „Nevyčítám Evropské komisi, že nenašla řešení, vyčítám ji ale špatnou filozofii,“ reaguje politický komentátor Martin Schmarcz.

Podle komentátora je potřeba, aby Evropská komise tuto svou filozofii změnila. Vyčítá ji, že víc nepočítá s jadernou energetikou. Energetické zákony stojí jinak než plán naznačuje, říká dále spolupracovník serveru info.cz.

Čtěte také

„Energetické zákony se dají formulovat od jedničky do trojky. První zní, že energie musí být vždy dost a nesmíme na někom záviset. To je energetická bezpečnost. Druhý zní, že energie musí být laciná, pokud to není v rozporu s prvním zákonem, protože levný ruský plyn se dneska prodraží.

A třetí zákon je: Musíme snižovat emise uhlíku, pokud to není v rozporu s prvním nebo druhým zákonem. Musíme si uvědomit, že stejně jako peníze se energie nedá ušetřit, ta se musí vyrobit,“ konstatuje.

Máme tady ale obrovský potenciál střech a fasád budov, které se dají využít pro energetiku.
Laura Otýpková

Otýpková upozorňuje, že cílem balíčku RePowerEU je najít řešení pro nejbližší roky. Tedy jde o krátkodobá až střednědobá opatření, proto si prý neumí představit, jak by tam mohla figurovat jaderná energetika.

Čtěte také

„Třeba nový blok v Dukovanech se připravuje několik let. Jak z hlediska aktuální ekonomické krize, tak ani z hlediska klimatické krize by nový jaderný blok nebo jaderná energetika nemohly pomoct.

RePowerEU zapadá do schématu, které se nazývá Zelená dohoda pro Evropu. Ta už v předchozích letech nastavila kurz, že se Evropa bude ubírat směrem k obnovitelným zdrojům, které jednak pomáhají energetické bezpečnosti. Zároveň pomáhají i s dalšími zmiňovanými body, protože vyrábějí nejlevnější energii a zároveň pomáhají i snižování emisí,“ naznačuje vedoucí týmu Odpovědná energie ve společnosti Frank Bold.

Zastavíme 10 procent území

Schmarcz opakuje, že strategie Evropské komise je naprosto nesmyslná i z fyzikálního hlediska.

Čtěte také

„Všechnu energii kromě geotermální máme od slunce, ale ta se hromadila ve fosilních palivech stovky milionů let. Na stavbu sluneční elektrárny potřebujete zastavit, jak dnes plánují Němci, dvě procenta území. Aby se nahradila pouze elektřina. Když chcete nahradit fosilní zdroje, kterých spotřebujeme 4krát více než čisté elektřiny, bude to 10 procent území,“ vysvětluje.

Střechy jsou v pořádku, úspory jsou v pořádku, ale to si udělá každý sám.
Martin Schmarcz

„Pokud chceme nahradit celkovou spotřebu plynu, potřebujeme pouze jádro. Slunečné elektrárny a větrníky ho nenahradí. Jádro je jediná energie kromě sluneční, které je dost,“ dodává.

Máme tady ale obrovský potenciál střech a fasád budov, které se dají využít pro energetiku, reaguje Otýpková.

„Je to právě ta energetika, která je decentralizovaná, dekarbonizovaná a může sloužit místním komunitám a domácnostem, aby si zároveň se zvyšováním energetické bezpečnosti a odolnosti i snížily své ceny za elektřinu.

Čtěte také

Vývoj světových cen elektřiny jednoznačně říká, že kWh vyrobené elektřiny z jádra stojí 3,50 korun a kWh vyrobená ze slunce nebo z větru stojí méně než korunu. Proto je také celosvětový trend, že podíl jádra na výrobě elektřiny ve světě klesá,“ uvádí právnička.

Střechy jsou v pořádku, úspory jsou v pořádku, ale to si udělá každý sám. Na to není potřeba podpora ze strany Evropské unie, reaguje komentátor.

„My ale musíme zajistit chod průmyslu, chod celé země. A to z fyzikálního hlediska nevychází. Evropská komise se tedy zabývá něčím, co by lidi měli dělat sami od sebe,“ opakuje.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr
Spustit audio

Související