Inflace bude ochabovat. A nová bankovní rada ČNB o tom musí veřejnost přesvědčovat, uvažuje bývalý viceguvernér Kysilka

9. červen 2022

„U bankovních rad je důležité, aby se tam sešli lidé, kteří mají shodnou a velmi vysokou teoretickou úroveň, praxi s výzkumem a na druhou stranu takoví, kteří mají rozdílné zkušenosti. Aby mohla probíhat diskuse. Málokdy platí, že nějaký názor je špatný – jen přikládáte různou váhu jednotlivým pohledům. A nová bankovní rada tato kritéria podle mne splňuje,“ vysvětluje bývalý viceguvernér České národní banky Pavel Kysilka.  

Prezident republiky Miloš Zeman ve středu jmenoval zbývající osobnosti bankovní rady ČNB: Viceguvernérkou bude Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady, v radě usedne také Jan Frait, ředitel sekce finanční stability ČNB. Třetí novou tváří se stane Karina Kubelková, hlavní analytička Hospodářské komory a poradkyně premiéra.

Čtěte také

Jak bude ČNB dál bojovat s inflací, by podle Kysilky byly jen spekulace.

„Nejde předjímat, jak se bankovní rada rozhodne, protože často jdete na zasedání a nemáte nějaký jasný pevný názor, takže posloucháte diskusi ostatních a pak se rozhodnete,“ nastiňuje.

Co je ale důležité, je jasná komunikace celé rady. „My víme, že inflace bude ochabovat a bude velmi dobré, když o tom bude důvěryhodným způsobem bankovní rada přesvědčovat veřejnost. Protože tím uklidní situací a přibrzdí inflaci – a to jen čistě verbálně.“

Hosté Tématu dne:
Pavel Kysilka, ekonom, bývalý viceguvernér České národní banky a dlouholetý ředitel České spořitelny, dnes místopředseda Rady ČT
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities a poradce premiéra Petra Fialy
Jan Bittner, ekonom z Fakulty podnikohospodářské na VŠE
Luděk Vainert, komentátor Hospodářských novin

Pokud jde o inflaci, tak ta se podle Kysilky bude ještě dál prohlubovat. „Uvidíme ještě nějaké vzlínání. Inflace v Česku se může dostat až k 16 procentům, ale důležité je to, co uvidíme v druhém půlroce letošního roku a v roce příštím.

A myslím – a nejsem jediný –, že celkový globální vývoj, ale i situace u nás nám pomůže v tom, že se inflace ztlumí a za rok a půl můžeme být i na hladinách 2 až 3 procent, na která jsme byli až dosud zvyklí,“ odhaduje.

Celé Téma dne Martiny Maškové najdete v audiozáznamu.

autoři: Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související