Zákaz potratů v Polsku: „Je to návrat do středověku. Potraty budou pokračovat, jen nelegálně,“ říká předsedkyně České ženské lobby

3. říjen 2016

Více než 30 tisíc polských žen slíbilo účast v dnešní výstražné stávce proti záměru poslanců zakázat v zemi potraty.

Podle návrhu občanské iniciativy by v případě schválení zákona byly zakázány v Polsku veškeré potraty, tedy i v případě znásilnění nebo ohrožení života matky dítěte. Mají mít ženy právo rozhodovat o svém těle a životě nenarozeného dítěte?

Jak uvádí první z hostů Pro a proti Michaela Šojdrová, europoslankyně KDU-ČSL, mělo a má Polsko i dosud poměrně přísný potratový zákon, který umožňuje podstoupení interrupce pouze v případě ohrožení života nebo znásilnění.


Nepovede to k tomu, že by se potraty neděly, budou se dít dál, jen nelegálně. A bude to mít především dopad na ženy sociálně slabší, které nemají peníze na to, aby za těmi potraty cestovaly tak, jak se to v dnešní době v Polsku děje. Právo žen na bezpečný a legální potrat vnímám jako jedno ze základních lidských práv, které by mělo být samozřejmé. předsedkyně České ženské lobby Jana Smiggels Kavková


Říkáte, že potrat je právo ženy a žena má rozhodovat. Často to slýchávám v Evropském parlamentu. Myslím si ale, že také dítě má právo na život. A co má tu prioritu? Má právo to dítě se narodit, nebo má právo žena si říct, že ne? Myslím si, že by především ani nemělo k takovéto otázce docházet. Roli by měla hrát odpovědnost, osvěta a potrat je až to krajní řešení a dělat by se mělo vše proto, aby být nemusely. Michaela Šojdrová

„To, co prochází teď polským parlamentem, je výrazné zpřísnění, hodně radikální. Je to reakce na občanskou iniciativu. Jako křesťanka na to mám jasný názor – pro mě je potrat zabití, a proto ode mě nemůžete očekávat, že bych schvalovala potraty. Nicméně jsem pro to, aby legislativa umožňovala ochranu ženy v případě, že jde o ohrožení života,“ uvádí Šojdrová.

Druhým hostem v diskuzi je předsedkyně České ženské lobby Jana Smiggels Kavková: „Mě upřímně děsí to, že ta možnost, že ten zákon bude opravdu schválen, vypadá docela reálně. Vnímám to jako návrat do středověku ve střední Evropě. Představa, že budou nuceny donosit dítě i ženy, které někdo znásilnil nebo je zneužíval otec – když dojde k incestu – to mě děsí.“

Potrat není samozřejmost

Šojdrová v roce 2003 předkládala českému parlamentu návrh na úpravu legislativy potratů v České republice. Navrhovala zpřísnění podobné tomu, co dnes platí v Polsku: „Měli jsme ho za vzor s tím, že potrat není samozřejmost,“ říká Šojdrová a dodává, že rozdíl oproti navrhovaným polským změnám byl ten, že její návrh nekriminalizoval ženy.

„Potrat jsme nazvali trestným činem ve vztahu k lékařům, kteří by ho poskytli. I tam ty tresty nebyly tak přísné, odnětí svobody do jednoho roku. Náš návrh ovšem nesměřoval k potratu v případě ohrožení života ženy a v případě znásilnění, “ říká Šojdrová. Polský návrh počítá s odnětím svobody pro lékaře až na 5 let.

Kavková uvádí, že zákazem se počet potratů nesníží a uvádí statistiku Státního zdravotnického ústavu, podle které se od devadesátých let snížil počet potratů ze 120 000 zákroků na přibližně 20 000. „Taky nevidím potrat jako součást plánování rodiny a měl by být až krajní verzí,“ říká Kavková. Podle ní za snížený počet potratů může právě osvěta a sexuální výchova, proto se také obává, jak právě k těmto otázkám bude přistupovat katolicky orientovaná polská vláda a zda zohlední v případě zpřísnění legislativy i toto hledisko.

autor: Renata Kalenská
Spustit audio