Zákaz Googlu a Wikipedie? Je to výuka šokem, říká děkanka australské univerzity

18. říjen 2016

Exkluzivním hostem Magazínu Leonardo je děkanka Flindersovy Univerzity v Adelaide v Jižní Austrálii Tara Brabazon. Ta si vysloužila mediální pozornost tím, že v prvním roce studia svým studentům zakazuje používat Google a Wikipedii. Co tímto zákazem sleduje?

„Cílem univerzity je získat základní dovednosti v oboru,“ připomíná australská pedagožka. „Když si potřebujete něco koupit nebo se dostat z Austrálie do Varšavy, v pořádku, budťe online a použijte Google.“

Ale v akademickém prostředí je důležité si osvojit co nejdříve základy týkající se čtení, psaní, slovní zásoby a používání klíčových slov.

Právě proto je podle ní důležité, aby si studenti oživili klíčové dovednosti týkající se čtení, psaní a myšlení ještě předtím, než vstoupí do digitálního světa.

„Naši studenti se naučí velmi kvalifikované dovednosti v oboru informačních technologií. Mnozí z těchto studentů dosahují vysokých pracovních pozic, jsou daleko úspěšnější než já dnes, vydělávají daleko víc peněz, protože pracují v mezinárodních firmách,“ vysvětluje pedagožka.


„Když nevíte, které je to správné slovo, které máte zadat do Googlu, tak ten vám neposkytne informace, které požadujete. S Googlem je to jako s vodou: drží stále stejnou hladinu. Když do něj zadáte nízkou úroveň klíčového slova, vrátí vám informace na stejné úrovni, jako jste zadali.“

Ta je přesvědčena, že se tak děje proto, že studenti opouštějí univerzitu vybaveni znalostmi, mají co říct, a mají schopnost sdílet to, co se naučili s ostatními lidmi na pracovišti.

A jaká je reakce studentů na tato opatření? „Jsou viditelně v šoku a to je cílem celé věci. Je to vlastně výuka šokem. Osvojení nových dovedností nepřichází ve chvíli, kdy se cítíte pohodlně, ale až tehdy, kdy se cítíte nepohodlně.“

„Proto je mým cílem připravit mým studentům relativně nepohodlné podmínky, to je můj záměr. Získají tak sílu a sebedůvěru, kterou v konkurenčním prostředí, které na ně čeká, budou potřebovat, aby byli dynamičtí, pružní a šikovní,“ uzavírá Tara Brabazon.

Spustit audio