Záchrana Chabařovic na poslední chvíli

17. listopad 2021

V září 1991 stanovila tehdejší vláda závaznou linii těžby hnědého uhlí, která dodnes brání obce před těžaři. Toto rozhodnutí naposlední chvíli zachránilo město Chabařovice v severozápadních Čechách.

Jedním z důvodů, proč se obyvatelé komunistického Československa na konci 80. let postavili proti režimu, byl neutěšený stav životního prostředí. Asi nejvíce zasažené byly severozápadní Čechy, které tehdy patřily k nejznečištěnějším místům na planetě.

Čtěte také

Kromě elektráren a řady dalších továren se na špatné situaci podílely také povrchové doly na hnědé uhlí, kvůli kterým byly zrušeny stovky obcí a celé starobylé město Most.

Po roce 1989 obyvatelé vyvíjeli silný tlak na to, aby se bourání obcí kvůli těžbě zastavilo. V roce 1991 se doslova na poslední chvíli podařilo zachránit město Chabařovice na Ústecku, které bylo původně určené k demolici.

Dne 13. srpna se tu konala demonstrace zoufalých obyvatel, 30. října 1991 vláda Petra Pitharta schválila usnesení, které stanovilo takzvané územní ekologické limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Ty zaručily městům a obcím, pod kterými se nacházejí ložiska uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány.

V cyklu Třicet let poté si o záchraně Chabařovic a dalších obcí povídal Pavel Hlavatý s historikem Petrem Hlaváčkem.

Poslechněte si celý díl v audiozáznamu. 

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související