Zablokovaná Ebola

25. červen 2009

Vědci využili závislosti viru na hostitelské buňce a našli hned dvě cesty, jak v buněčné kultuře zabránit šíření viru Ebola.

Virus Ebola způsobuje krvácivé horečky s vysokou úmrtností, která v případech některých epidemií dosahuje až 90 %. Žádná účinná terapie zatím neexistuje, ale jak se zdá, vědci z University of Texas Medical Branch at Galveston udělali krok k jejímu vývoji. Virus Ebola je stejně jako jiné viry závislý na buněčné "mašinérii", která jeho genetickou informaci přepíše do proteinů a umožní vznik nových virových částic. Ty pak buňku opustí a mohou infekci dále šířit po celém organismu. Vědci se soustředili právě na tuto závislost viru na buňce. Využili molekuly siRNA, pomocí kterých postupně zablokovali jeden každý ze 735 buněčných genů, které by v replikaci viru Ebola mohly sehrát nějakou úlohu.

Nakonec tak odhalili dvě pro virus velmi zranitelná místa, která představuje síť biochemických reakcí se dvěma klíčovými enzymy (PI3 kinázou a CAMK2). Jejich dočasné vyřazení z činnosti vypadá u buněk, pěstovaných v buněčné kultuře, velmi slibně. Po zablokování prvního enzymu ( PI3 kináza) množství virových částic v kultuře kleslo o 65 %. V případě, že vědci zablokovali druhý enzym (CAMK2) byl efekt ještě výraznější, protože virus vůbec nebyl schopen infikovat nové buňky. Podle vědců to může být první krok terapii krvácivých horeček vyvolaných virem Ebola.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.