Z vedení ČSSD a jeho koalice s Andrejem Babišem jsem jako člen strany na rozpacích, přiznává Jan Mládek

25. únor 2019

Ekonom a politik Jan Mládek zastával dvakrát funkci ministra: poprvé v resortu průmyslu a obchodu, podruhé zemědělství. Je také dlouholetým členem ČSSD. „Podobně jako se starším členům KSČM v době sametové revoluce něchtělo převlékat z kabátu (a změna už jim za to nestála), i já ve svém věku nebudu stranickou příslušnost měnit,“ říká.

Pokud se nestane něco mimořádného, zůstanu v ČSSD. Je ale pravda, že jsem v rozpacích z toho, co provádí vedení. To se na úrovni vnitrostranického referenda rozhodlo jít do koalice s Andrejem Babišem (ANO). Hlasoval jsem proti,“ dodává.

Ekonom a politik Jan Mládek působil od ledna 2014 do února 2017 jako ministr průmyslu a obchodu ČR, v letech 2005 až 2006 jako ministr zemědělství ČR, v letech 2002 až 2005 a opět 2013 až 2017 jako poslanec Poslanecké sněmovny PČR za stranu ČSSD.

Odvolání od předsedy vlastní strany mě mrzelo

Bývalý vrcholný politik se vrací ke svému druhému ministerskému postu, ze kterého byl kvůli kauze s tarify mobilních operátorů odvolán stranickým premiérem Bohuslavem Sobotkou.

O přístupu k internetu bych se ráda bavila jako o veřejném statku, říká Marta Nováková

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO)

Vrací se komunisté k moci? To je slovní spojení, které v posledních dnech často zaznívá. Z vlády s podporou komunistů není nadšená ani ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, nicméně její pohled je pragmatický. „Země potřebuje konsenzuální rozhodování o klíčových věcech,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Od začátku jsem řešil, co je vlastně můj hlavní problém. Na ministerstvu průmyslu to není vůbec zjevné. Ze začátku mne ani nenapadlo, že by to mohly být ceny tarifů mobilních telefonů, které nepatřily do mé kompetence. Nejprve se zdálo, že by to mohlo být prolamování limitů na těžbu hnědého uhlí na severu Čech, nebo krize kolem OKD. V české politice se ale hraje jistá milá hra, která se jmenuje ‚na Černého Petra‘. Když je nějaký malér, všichni si ho různě přehazují. A ten, komu karta zůstane v ruce, prohraje,“ vysvětluje.

Teď je mně téměř líto stávající paní ministryně,“ zmiňuje Martu Novákovou, která je teď ve funkci jako nestranička za hnutí ANO. Připomíná tak její slova o tom, že si za vysoké ceny dat v mobilech mohou volající sami. „Pronesla sice nešťastný výrok, ale hlavní problém je, že ministr průmyslu není osoba zodpovědná za ceny mobilních dat. O to víc mrzí, když vás odvolá předseda vlastní strany a za něco, co ani nemáte v portfoliu,“ dodává.

Sociální demokracie zažívala nejlepší časy, když měla vůdce. Byli dva: Miloš Zeman a Jiří Paroubek.
Jan Mládek

Vyhrocené názory

Podle Mládka se teď mezi lidmi rozmohlo bipolární vidění světa. „Buď jste příznivec EU a NATO, anebo Ruska a euroasijského svazu. Ale to je přece nesmysl. Nikdy jsem nezpochybňoval naše členství v NATO, ale kvůli tomu si ještě nemyslím, že máme mít špatné vztahy s Ruskem,“ říká. 

Jsme zvláštní národ. Všechno máme, ale jsme profesionálně naštvaní, myslí si písničkář Jan Burian

Jan Burian, básník, písničkář a prozaik

Písničkář Jan Burian se živí hraním už několik dekád, vedle toho spolupracuje s Českou televizí, dělá průvodce a píše knihy a fejetony. Ve všech těchto rolích je vstřícný a přátelský, ale nebojí se kritizovat českou společnost. „Jsme zamračený národ,“ říká.

Zlehčuje tak své mediální výroky, které budily dojem, že je spíše příznivcem Ruska. Argumentuje přitom ekonomickou výhodností spolupráce s bývalým okupantem Československa a současným okupantem částí Ukrajiny.

Víte, ono se říká, že náš export do Ruska má nízké procento. Ale potíže jsou zřetelně vidět při pohledu na strukturu našeho obchodu se zahraničím. Máme obrovský vývoz do západní Evropy, ale většinou ho dělají nadnárodní firmy. Pokud jde o české firmy s českým kapitálem, snaží se dostat na trhy s finálními produkty spíše na Východě,“ uzavírá téma.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Hovořit bude ještě o Andreji Babišovi nebo o svých profesních ambicích.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související