V dnešní politické reprezentaci je těžké hledat lidi, kteří to myslí upřímně, soudí Alexej Pyško

21. únor 2019

Alexej Pyško je českým divákům známý především díky americké hvězdě Bruci Willisovi, kterému herec a dabér propůjčil svůj hlas. Za sebou má ale zejména řadu divadelních rolí a mnohaleté angažmá v Národním divadle. Mezi jeho spolužáky na pražské DAMU byl také exministr a politik Martin Stropnický.

„Byli jsme velcí kamarádi. Měl jsem, nevím proč, pocit, že jsem stejně talentovaný jako on. Hodně jsme si sedli a dělali jsme spolu spoustu věcí. Naučil jsem se od Martina alespoň třiceti až padesátiprocentní ctižádosti a cílevědomosti, které měl on,“ vzpomíná.

Herec a dabér Alexej Pyško působil na počátku kariéry v divadlech v Českém Těšíně a Ostravě. Od roku 1988 byl členem činohry Národního divadla, v letech 2002–2004 souběžně zastával pozici šéfa činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci. V roce 2006 se stal uměleckým ředitelem Divadla Palace. Před kamerou se poprvé objevil v roce 1978 v televizním filmu Slečna Rajka. Výraznější role vytvořil také ve snímcích Kdo probudí Pindruše...?, Vrchní, prchni!, Nesmrtelná teta nebo v seriálech Expozitura, My všichni školou povinní a Rapl. Českému televiznímu divákovi je především znám jako dabér. Nejvíce je spjat s hollywoodským hercem Brucem Willisem, kterému propůjčil hlas v naprosté většině jeho snímků.

Geneticky zakódovaná politika a diplomacie

Stropnického přechýlení do politiky bývalého spolužáka nijak nepřekvapilo. „V době, kdy jsme se přátelili, jsem byl jejich rodinným přítelem. Jeho tatínek měl podobný osud jako můj táta. Byl v diplomatických řadách. Martin měl geneticky zakódované to, že když spadne železná opona, pustí se tímto směrem,“ uvádí.

K politické příslušnosti, členství v hnutí ANO 2011 a působení ve vládě Andreje Babiše, se Pyško ale vyjadřovat nechce. „Řekl jsem si, že v tomhle státě už nebudu nic ohledně politiky komentovat. Zažili jsme krásnou dobu 90. let, kterou provázela velká vlna korupcí, bohužel. A je dnes velmi těžké v naší politické reprezentaci hledat lidi, kteří to myslí opravdu upřímně,“ vysvětluje.

Jsem celoživotně multiplexní herec. Když něco rozjedu a jsem na vrcholu, nemám problém to opustit.
Alexej Pyško

Odchod beze smutku 

Od roku 1980 byl Pyško nejdříve hostujícím, později stálým členem souboru prestižního Národního divadla. Po neshodě s nastupujícím vedením zlatou kapličku ale v roce 2016 opustil. „Bylo to oboustranné rozhodnutí a žádný smutek z toho nemám,“ říká Pyško, mimo jiné i zakladatel Letních shakespearovských slavností, a ještě dodává:

Jsme zvláštní národ. Všechno máme, ale jsme profesionálně naštvaní, myslí si písničkář Jan Burian

Jan Burian, básník, písničkář a prozaik

Písničkář Jan Burian se živí hraním už několik dekád, vedle toho spolupracuje s Českou televizí, dělá průvodce a píše knihy a fejetony. Ve všech těchto rolích je vstřícný a přátelský, ale nebojí se kritizovat českou společnost. „Jsme zamračený národ,“ říká.

„Za téměř 40 let angažmá jsem si prošel různými situacemi. Zažil jsem ještě dobu, kdy tam byli bardové a pardálové jako pan Lukavský, Hrušínský, Somr a obrovský tým tvůrců. Když vzali mezi sebe jednoho mladého kluka nebo holku, musel se člověk velmi snažit, aby se obhájil.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Zjistíte mimo jiné, jak mu slabost pro ženy ovlivnila život.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související