Z prezidentových úst jsem neslyšel, že mne nejmenuje. Ale rozhodnuto bylo už před schůzkou v Lánech, říká Poche

25. červen 2018

Co si o svém jmenování, resp. nejmenování ministrem zahraničí koaliční vlády ANO-ČSSD, myslí samotný europoslanec? Schůzka s prezidentem prý byla formalita, protože komuniké vyšlo jen 3 minuty po zavření dveří.

„Věřím slovům premiéra Andreje Babiše, že akceptuje všech pět jmen, která sociální demokracie nominovala do vlády,“ říká Miroslav Poche (ČSSD). „Proto mne tak velmi překvapila prezidentova slova v rozhovoru pro Blesk,“ dodává.

Miloš Zeman Pocheho odmítá třeba kvůli jeho postojům k migraci a v rozhovoru řekl, že kolonka v seznamu vládních adeptů byla u ministerstva zahraničí prázdná. Jenže premiér mu zatím předal pouze neformální seznam, ten oficiální poslal na Hrad až dnes (25. června). Nová vláda by měla být jmenována už ve středu, zřejmě ale bez Pocheho.

„Se svým jmenováním v tuto chvíli nepočítám. Když ale prezident jednoho z nominantů nejmenuje, tak by zřejmě nedostál svým ústavním povinnostem. To soudím na základě jeho dosavadních mediálních výstupů a vyjádření,“ říká europoslanec diplomaticky.   

Miroslav Poche a Jan Hamáček po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

Co se dělo v Lánech?

Tipuje tak podle výsledků schůzky s prezidentem? Ze Zemanových úst prý nikdy neslyšel, že ho nejmenuje. „Jen mě požádal, abych zvážil svou kandidaturu. Já mu sdělil, že vzhledem k postojům ČSSD, k závazkům vůči programu a voličům, na tom trvám. S tím jsme se rozešli. Nebyla to žádná hádka, ale sympatická a příjemná schůzka.“

Prohlášení mluvčího ale přišlo jen za pár minut po ukončení schůzky. „Závěrem prezident tvrdil, že se mi jeho výtky nepodařilo dostatečně vysvětlit či vyvrátit. Ale popravdě, celá schůzka byla vlastně zbytečná. Jen za tři minuty po mém odchodu totiž mluvčí Ovčáček vydal tiskové komuniké. Takže jsem prezidenta vlastně ani přesvědčit nemohl. Byla to pouze formální záležitost,“ myslí si Poche. Co bude s ministerským kandidátem dál?

Půjde prezident před soud?

Jindřich Šídlo: Špatně vybraný hrdina Poche

Jindřich Šídlo

Upřímně řečeno to trochu vypadá, že se sociálním demokratům do vlády vůbec nechce.

„Vypadá to, že se tak Česko dostane poprvé do situace, kdy prezident nejmenuje na návrh premiéra ministra nové vlády. Co bude dál, se ale musíte ptát samotného premiéra… Tomu ale ústava neposkytuje mnoho jiných nástrojů, než je podání kompetenčního sporu k Ústavnímu soudu,“ hodnotí nominant na ministra zahraničí.

Ztratit by se ale neměl ani Miroslav Poche. Předseda Hamáček, který by zřejmě až do podzimu řídil souběžně ministerstva dvě (vnitro i zahraničí), už řekl, že s ním dál počítá.

„Jsem ale stále europoslancem a souběh s funkcí náměstka ministra odporuje zákonu o státní službě. Protože ale dlouhodobě není možné dva resorty uřídit, hledáme právní cestu, jak bych mohl Jiřímu Hamáčkovi s řízením české diplomacie pomáhat.“ Kdyby ale byl jmenován ministrem, tak post poslance Evropského parlamentu zaniká automaticky. „To by se tak vyřešilo jednoduše,“ dodává Miroslav Poche.  

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související